Elegancija i profinjenost
159

Crveni tepih ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala obilježile su kreacije Kaftan studija

N. C.
Crveni tepih Sarajevo Film Festivala i ove godine obilježio je dizajn domaćih dizajnera. Dizajnerska scena u Bosni i Hercegovini svake godine raste i sve više biva u fokusu kako domaćih tako i regionalnih filmskih radnika i osoba iz javnog života.

Osim promocije najnovijih filmskih ostvarenja, festivali širom svijeta koji imaju protokol crvenog tepiha od gostiju festivala zahtjevaju poštovanje dress coda i u poštovanju istog se oslikava i sama kultura svih onih koji su dijelom protokola. Dizajneri širom svijeta dizajniraju kombinacije za crveni tepih i na taj način se promoviše još jedan segment kreativne industrije a to je modni dizajn.

Jedan od omiljenih bh modnih dvojaca sestre Nermina i Emina Hodžić koje stoje iza brenda Kaftan studio svojim predanim radom i talentom, učinile su dizajn pod etiketom Made in BIH dijelom svjetske modne scene i njihovi dizajnerski radovi su do sada bili na svim velikim filmskim smotrama, također su objavljeni u modni edorijalima svih relevantnih publikacijama na polju mode i dizajna.

Povodom 30 rođendana Sarajevo Film Festivala dizajnerski tim Kaftan studija dizajnirao je 7 haljina koje su namjenski rađene za crveni tepih i koje su dio jedne dizajnerske cjeline. Svako dizajnersko riješenje koje smo imali priliku vidjeti u danima trajanja Sarajevo Film Festivala a iza koje stoji dvojac Kaftan studija stavljao je akcenat na osobu koja ih nosi ističući osobenost svake žene u Kaftan studio haljini, koje su dio slavljeničke kolekcije posvećene Sarajevo Film Festivalu kao jednom od najznačajnih kulturno - umjetničkih događaja u jugoistočnoj Evropi. U saradnji sa jednim od najboljih bh frizera Ensarom Dervišebogvićem i šminkericoma Majom Talović uz bogato radno iskustvo koje imaju ovi vrsni profesionalci pažljivo je kreiran svaki look koji smo imali prilike vidjeti.

Amna Džambić
Amna Džambić

Prva noć festivala dizajn Kaftan studija bio je posvećen ženama koje grade uspješne karijere u biznisu. Haljina koju je nosila Amna Džambić u svojoj jednostavnosti i prefektnom kroju koji je pristajao Amni, izazvala je oduševljene kod svih ljubiteljica mode. Bijela haljina koja odiše smirenošću sa upečatljivim detaljem koji proigrava na zadnjem dijelu haljine u pink boji haljinu je učinila neodoljivom.

Treću noć SFF-a, Kaftan studio je dizajnirao haljinu za hrvatsku glumicu Juditu Franković Brdar i glumicu Jasnu Đuričić koja je treće noći festivala dobila i "Srce Sarajeva" za ulogu u seriji "Znam kako dišeš" koju su režirali Alen Drljević i Nermin Hamzagić.

Judita je na crvenom tepihu nosila haljinu u nježno plavoj nijansi sa romantičnim kontrastnim detaljom u obliku satenske crne mašnice čije se trake spuštaju sve do ruba haljine preko koje je nosila volumenizirani ogrtač u boji leda.

Judita Franković
Judita Franković

Jasna Đuričić već treću godinu uspješno sarađuje sa Kaftan studijom i za noć dodjele nagrada imala je crnu haljinu sa zlatom protkanim detaljima. Glamuroznu kombinaciju crne i zlatne posebno je oplemenila igra tekstura kao i upečatljiva kragna koja je prepoznatljivi detalj na Kaftan studio kreacijama. Sve je zaokruženo za Elird umjetničkim nakitom.

Zadnja četri izdanja Kaftan studio je na crveni tepih uveo još jedan element a to je niche parfem koji odabrao sa Inoma parfumerijom za svaku od žena u Kaftan studio haljinama a čiji nazivi opisuju ženu koja ih nosi a ujedno donosi i novo iskustvo u nošenju Kaftan studio dizajna.

Glumica Jasna Đuričić za premijeri serije "Sablja" na crvenom tepihu ponovo je nosila dizajn svog omiljenog dizjnerskog dvojca. Nježno roza haljina laganog pada sa bogatim svilenim plaštom koji je suptilno ukrašen kristalima. Cijela pojavnost je našla utjelovljenje u mirsnom iskustvu parfema "Portrait of a Lady."

Jasna Đuričić
Jasna Đuričić

Filmska i televizijska kostimografkinja Lejla Graho koja se na crvenom tepihu pojavila u crnoj kombinaciji sa kontrasnim detaljem u pastelno rozoj boji svoj modni sa potpisom Kaftan studija.

[VSLIKA]23[/VSLIKA]

S obzirom da smo navikli da gledamo Lejlina kostimografske radove na televiziji i filmu i ali da se ona ne pojavljuje pred kamerama osim ako ima premijere projekata na kojima je vrijedno radila ova prekrasna filmska kostimografkinja svoje glamurozno izadanje za crveni tepih utjelovljuje u mirisu "Delina."

Zadnju noć festivala Kaftan studio je zaokružio red carpet kolekciju haljinama koje su nosile Emina Ganić, direktorica Sarajevo Film Academy i prvo lice portala Klix Emela Buržović.

Emina Ganić
Emina Ganić

Emina Ganić posljednjih dvanaest godina sa radošću nosi Kaftan studio dizajn. Kombinacija od nježno roze svile u donjem dijelu sa crnim saten mašnama koje doduju rub suknje i kratkim crnim topom ostat će zabilježena jedno od najupečatljivijih ovogodišnjih modnih izdanja na sarajevskom crvenom tepihu.

Dugogodišnja saradnja Emine i Kaftan studija, fantastična dizajnerska riješenja domaćeg dizajna o kojima se uvijek govori a koja Emina sa lakoćom i ljubavi prezentira svoj savršen opis našli su u parfemu "Gentle Fluidity Gold.”

Prvo lice portala Klix Emela Burdžović je utjelovljenje Amouage Guidance u Kaftan studio haljini koja prati vitku siluetu sa specifičnom visokom strogom kragnom i umjetničkim nakitom Elird. Emela je blistala i odisala elegancijom i gracioznošću.

[VSLIKA]9[/VSLIKA]

Sa ovim fantastičnim izdanjima Kaftan studio je zaokružio jednu cjelinu posvećenu Sarajevo Film Festivalu i bogatoj kreativnoj industriji koja je do sada pokazala da su radnici iz kulture najbolji promotori Bosne i Hercegovine širom svijeta. Zahvaljujući umjetnicima, filmskim stvaraocima, dizajnerima i uspješnim stvaraocima iz BIH, stvara se pozitivan imidž društva gdje se upisujmo i na jednu od interesantnih turističkih destinacija i zahvaljujući tome se ekonomski jača cijela društvena zajednica.