Efikasni savjeti
15

Mekoću usana tokom jeseni možete očuvati zahvaljujući ovim kućnim receptima

A. Ć.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
S dolaskom jeseni često dolazi i do problema s kožom, a posebno s usnama koje postaju ispucale i suhe. Promjene temperature i vlažnosti mogu izazvati nelagodu i dodatne poteškoće, a ispucale usne mogu biti bolne i neugodne.

Stiže nam vrijeme u godini kad usne trebaju više njege jer će se i više sušiti i pucati. Za zaštitu i oporavak usana možete lako pripremiti vlastite kućne lijekove. Jedan od najjednostavnijih je mješavina meda i šećera.

Srećom, postoji način da se spriječi ovaj neugodni problem. Evo nekoliko savjeta i recepta koji će pomoći da usne ostanu hidratizirane i mekane tijekom jeseni.

Pomiješajte dvije kašičice šećera s jednom kašičicom meda, nanesite pastu na usne i ostavite da djeluje nekoliko minuta. Nakon toga, lagano istrljajte i isperite toplom vodom.

Med je odličan izbor, jer djeluje kao prirodni ovlaživač i sadrži važne vitamine i hranjive tvari koje hrane usne.

Također, vazelin možete koristiti kao učinkovit način zaštite; nanesite ga na usne prije spavanja kako bi ih hidratizirao tokom noći.

Ako volite krastavice, obradovat će vas vijest da su i one korisne za ispucale usne. Jednostavno izrežite krišku krastavice, nanesite je na usne i ostavite da djeluje 15 do 20 minuta. Ove prirodne metode pomoći će vam da vaše usne ostanu meke i zdrave tokom jeseni.