Lijepa Banjalučanka
577

Miss Bosne i Hercegovine Anđela Gajić otputovala u Indiju na izbor za Miss svijeta

N. C.
Anđela Gajić
Banjalučanka Anđela Gajić, Miss Bosne i Hercegovine 2023 otputovala na izbor Miss svijeta u Indiju, a pronašla je i malo vremen kako bi podijelila svoje utiske, kako se osjeća, kako teku pripreme za izbor za Miss Svijeta.

Pod pokroviteljstvom Indijske korporacije za razvoj turizma, 71. Miss svijeta Festival održava se od 18. februara do 09. marta u Indiji, a veliko finale će se održati u Mumbaiju.

Anđela se trenutno nalazi na pripremama za izbor Miss svijeta u The Ashok Hotel, New Delhi. Nakon nekoliko dana, svi zajedno planiraju nastavak priprema u Aurika Hotel, Mumbai.

Inače, BiH predstavnica Anđela Gajić već se mjesecima priprema za svjetsko takmičenje, gdje će samo jedna od 120 predstavnica postati nova Miss svijeta i naslijediti aktuelnu Miss World Karolinu Bielawsku iz Poljske.

"Imam 18 godina i učenik sam srednje medicinske škole. Uživam pomagati ljudima i smatram se vrlo ljubaznom, suosjećajnom osobom koja voli druge. Želim svoj život posvetiti medicini i zalaganju za dobrobit drugih. Kao mala sam se uvijek bavila sportom. Trenirala sam tenis, plivanje, karate, odbojku i igrala folklor", kazala je.

Dolazite iz grada Banja Luke. Šta ćete reći o svom gradu i šta bi izdvojili kao najatraktivniju turističku lokaciju u gradu Banja Luka?

"Da, dolazim iz Banje Luke, predivnog grada u Bosni i Hercegovini, poznat kao grad zelenila, lijepo uređenih parkova i zelenih površina. Izdvojiila bih naravno Kastel, kao najveću tvrđavu i najstariji spomenik u gradu Banja Luka, a koji se nalazi u centru grada na obali rijeke Vrbas", kazala je

Kako su tekle vaše pripreme pred odlazak u Indiju I malo o planovima?

"Planiram da upišem Medicinski fakultet u Banjoj Luci, koji je jedan od najcjenjenijih fakulteta na Balkanu. Pred sami odlazak u Indiju snimali smo promotivne video materijale za izbor Miss svijeta. Ovom prilikom želim da se zahvalim i pozdravim sve studente iz Indije koji su odabrali da studiraju medicinu u mom gradu, jer Banja Luka je poznata kao studentski grad. Inače, ono što najviše volim kod svoje zemlje je naše poznato gostoprimstvo. Gdje god da dođete, srdačno ćemo vas dočekati", navela je.

Ona je pojasnila kako izgleda njen jedan dan na pripremama za izbor Miss svijeta.

"Ovdje u New Delhiju, uglavnom ustajemo jako rano jer doručak počinje u šest sati. Noć prije dobijemo raspored i sva dešavanja za sljedeći dan. Tempo je prilično dinamičan. Svakodnevno imamo photo I video snimanja, probe koreografija za nastupe, tu su I mnogobrojni intervjui, te pripreme za natjecanja u raznim kategorijama. Slabo imamo slobodnog vremena. Zanimljivo je u svakom slučaju, I presretna sam što sam ovdje. Puno toga učimo korisnog za život, a organizatori se trude da nam pomognu I da uživamo u ovom novom životnom iskustvu. Na spavanje obično idemo nakon zajedničke večere, oko 23 sati", dodaje.

Također, ona je ispričala kako teku pripreme za izbor Miss svijeta.

"Na izboru za Miss Svijeta, imamo jako zanimljive aktivnosti, kao što su Miss World Top Model, Sport, Talent, Multi Media a jedna od najznačajnijih aktivnosti je prezentacija projekta 'Beauty with a purpose', odnosno 'Ljepota s svrhom', koja ujedno predstavlja najvažniji dio izbora Miss svijeta, kada svaka od nas 120 djevojaka predstavlja svoj humanitarni projekat", navodi.

U čemu se sastoji vaša kampanja "Ljepote sa svrhom"?

"Iako imam samo 18 godina, dobro znam šta želim u životu – želim pomagati drugima. Kroz praksu i volonterski rad, najteže mi je gledati malu djecu koja imaju problem, i koja se muče s bolestima. U cilju promocije volonterizma, naziv mog projekta 'Ljepota sa svrhom' je 'Pomozimo zajedno – Volontiraj' – gdje pozivam mlade osobe na volonterski angažman. Jačanje i promovisanje volonterizma, civilnog aktivizma, omladinskog i humanitarnog rada, te osnaživanje mladih I drugih članova društva da budu pokretači pozitivnih promjena u svom gradu te da doprinesu razvoju svoje zajednice – poruka je moje kampanje 'Ljepote sa svrhom'. Vjerujem da svaki pojedinac, ma koliko bio mlad, nosi u sebi potencijal za određena pozitivna djela. Vjerujem u snagu mladih ljudi i njihov potencijal da pokrenu promjene. I ovom prilikom pozivam mlade ljude da rade na ličnom i profesionalnom razvoju, da budu inicijatori kreativnih ideja, da se uključe u volonterske aktivnosti te da daju svoj doprinos razvoju svoje zajednice kako zbog sadašnjih tako i zbog budućih generacija. Jedino pozitivnim koracima možemo ići ka boljem društvu", dodaje.

Šta ste poručili mladim osobama poput Vas, kada je u pitanju vaša kampanja “Ljepota sa svrhom” na izboru Miss Svijeta?

Gajić je poručila mladim djevojkama, koje se žele prijaviti na izbor Miss BiH za Miss Svijeta, da slijede svoje srce, bez obzira na prepreke.

"Da vjeruju u sebe, da ulažu u svoje znanje, da rade na svom ličnom I profesionalnom razvoju I da uvijek budu svoje, da ne ovise o nikome I da iza njih uvijek stoji pošten trud I rad, koji je uvijek na cijeni. Poručila bih da se prijave na izbor za Miss BiH za Miss Svijeta jer je to predivno životno iskustvo gdje mogu puno toga naučiti kroz intelektualne radionice različitog sadržaja, a koje su bitne za razvoj kompletne ličnosti", dodaje.

Inače, finalni izbor Miss svijeta će se održati na dan 09. marta u Jio world Convention Centre, što predstavlja najvažnije mjesto u Indiji za svjetske događaje.