Pogledajte galeriju
463

Na šta liče butici u Sarajevu dok traju sniženja: Odraz (ne)kulture mnogih građana

I. S.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U mnogim buticima u sarajevskim tržnim centrima traju sniženja. Očekivano, mnogi su pohrlili kako bi kupili krpice po nižim cijenama. No, u gotovo svakom butiku vlada apsolutni haos - odjeća je razbacana posvuda.

Iako je sasvim normalno da u ovom periodu u buticima ne bude sve pod konac, mnogi posjetitelji su prevršili mjeru te bez imalo srama bacaju komade odjeće koji im se nisu dopali.

Neželjeni komadi i vješalica danima stoje razbacani po podu. Ovo se ne dešava prvi put, ali nas ovaj prizor uvijek iznenadi te se zapitamo kako je moguće da mnogi ljudi još uvijek nisu naučili osnove kulture koja, između ostalog, podrazumijeva da vratimo na mjesto sve ono što ne namjeravamo kupiti.

Odraz nekulture je i to što mnoge žene probaju odjeću te na njoj ostave tragove pudera, karmina i slično. Čak i ako nađete nešto što vam se sviđa, zasigurno će vam se nakon ovoga zgaditi pa ćete odustati od ideje o kupovini.

Konzumerizam je odavno zavladao svijetom pa tako i Bosnom i Hercegovinom. Nekada su nam bili smiješni snimci Amerikanaca koji se doslovno tuku za odjevne komade ili kućanske predmete i bacaju sve pred sobom kako bi stigli do njih, a prizori u bh. tržnim centrima su sada gotovo isti.

Također treba osuditi i apsolutnu ravnodušnost prema radnicima koji sve ovo moraju pospremiti. Ovo je još jedan dokaz kako je uslužni rad definitivno jedan od najtežih poslova.