Iz Južne Koreje
22

Ovo je najstarija finalistica Miss Universe: Šta mislite koliko godina ima?

A. Ć.
Foto: CNN
Foto: CNN
Rođena skoro deceniju prije nego što je održano prvo takmičenje za mis univerzuma, 80-godišnja Choi Soon-hwa sada je mogla da uđe u historiju kao najstarija učesnica izbora za mis ikada.

Ranije ovog mjeseca, ona je predstavljena kao finalistkinja na godišnjem takmičenju za Miss Universe Koreje. Choi Soon-hwa će se takmičiti sa još 31 takmičarkom i imati priliku da predstavlja Južnu Koreju na finalu Miss Universe u Meksiku u novembru.

Desetljećima je Organizacija Miss Universe provodila stroga starosna ograničenja, ograničavajući učešće na žene od 18 do 28 godina. Međutim, od 2024. godine, usred sve većih poziva na modernizaciju, gornja starosna granica je ukinuta. Prošle godine, organizacija je također ažurirala kriterije podobnosti kako bi uklonila dugogodišnju zabranu trudnica ili majki i žena koje su bile udate ili razvedene.

Na izboru Choi će se predstaviti pjevanjem, dok će ostale finalistkinje plesati ili se kretati u tradicionalnim korejskim kostimima.

Choi je otkrila svoju strast za modelingu kada je pohađala časove na akademiji, gdje je vježbala šetnje bolničkim hodnicima tokom smjena. Za Choi, modeling nije samo hobi, već i način da pokaže da starije žene mogu biti uspješne u industriji koja često favorizuje mladost.

Ona vjeruje da će njeno iskustvo u modelingu doprinjeti njenoj predstavi na izboru za miss, dok inspiriše sve nas da slijedimo svoje snove bez obzira na godine.

Organizatori Miss Universe Koreje naglašavaju da "godine nisu važne kada je u pitanju ostvarenje snova", a ovaj put su ukinuli i segment sa kupaćim kostimima.

Pobjednica miss će biti proglašena na osnovu online glasanja i ocjena žirija.