Ključni komadi
30

Pet modnih trendova koji će prema izboru magazina Vogue obilježiti sezonu jesen/zima

N. O.
Foto: Pinterest
Foto: Pinterest
Magazin Vogue izdvojio je nekoliko modnih trendova koji će obilježiti predstojeću sezonu jesen/zima 2021. godine, počev od omiljenih komada od teksasa - jarke boje i jednodijelne komade viđat ćemo na ulicama u narednom periodu.

Modne kolekcije za predstojeću jesen i zimu nastoje prenijeti "osjećaje" dizajnera nakon perioda koji je obilježila pandemija koronavirusa te zbog toga obiluju "party" komadima i jarkim bojama koje prizivaju pozitivno raspoloženje.

Maxi torbe, šljokičasti komadi, jarke nijanse - sve se to moglo vidjeti na revijama modnih kuća poput Prade i Diora, a Vogue predviđa da će ovi komadi preplaviti i high street trgovine, a samim time i ulice gradova.

Foto: Pinterest
Foto: Pinterest

Prozirni materijali

Prozirne haljine izvezene šljokicama, mašnicama i satenskim ružama mogu se vidjeti posvuda od kolekcija Alberte Ferretti do Diora, Giambattiste Valli i Simone Rocha, a uz njih ne zaboravite nabaviti i široke hlače. Čini se da je ovaj trend pokrenut zahvaljujući zastupljenosti u popularnoj seriji Bridgerton koja je od izlaska pregledana skoro 90 miliona puta.

Foto: Pinterest
Foto: Pinterest

Jednodijelni komadi

Jesenja opsesija bodijima je ove sezone uzela maha na modnim pistama čak i više nego što se moglo očekivati. Od Prade do Dolce & Gabbane, Emilie Wickstead do Givenchyja, Davida Kome do mladog dizajnera Maximiliana Davisa, jednodijelni mrežasti ili vuneni komadi bili su konstantna pojava.

Foto: Pinterest
Foto: Pinterest

Terapija bojama

Terapija bojom, prema magazinu Vogue, znači da kad nosite svijetlu boju, osjećate se bolje. Čini se da su ovo pravilo usvojili i brojni poznati brendovi te su se neonske nijanse proširile do Versacea, Balmaina i Roksande, komadi jarko-crvene boje dominirali su kod Diora, Victorie Beckham i Erdema, a ljubičaste nijanse učinile su da se njihovo prisustvo osjeti u kolekcijama Jil Sander, Marine Serre i Miu Miu.

Foto: Pinterest
Foto: Pinterest

Odjeća za izlaske

Čini se da su se dizajneri potrudili da nakon perioda pandemije svojim komadima motivišu ljude na provod i izlaske, počev od Pradinih šljokičastih komada, Balenciaginih haljina s metalnim odsjajem uparenih pancirnim čizmama na visoku petu. A Chanel je stavio tačku na ovaj trend kombinujući mini party suknje s ogromnim čupavim kaputima.

Foto: Pinterest
Foto: Pinterest

Tamni teksas

Mnogi dizajneri su za jesen/zimu 2021. godine odabrali indigo nijanse: Hermes je odabrao oštro krojene farmerke i teksas jakne u elegantnim, tamnoplavim nijansama, zatim Dior, gdje su modeli visokog struka bili upareni sa krznenim jaknama. Mnogi su se odlučili i za omražene farmerke niskog struka koje uveliko najavljuju svoj povratak.