U Collegium Artisticumu
67

Posjetili smo prvi Tattoo Expo u Sarajevu i zabilježili kako nastaje umjetnost na tijelu

N. C.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Popularnost tattoo umjetnosti svakim danom raste, a mnogi razmišljaju o tome da svoje tijelo ukrase tetovažom ili je već imaju.

Tetoviranje je danas umjetnost koja je povezana s modnim kretanjima, a zadnjih godina postaje sve popularnije. Tetovaža za svakog pojedinca ima ne samo modnu nego i emotivnu stranu.

U većini slučajeva radi se simbolima koji govore o nekoj priči, dragoj osobi, znakovima i simbolima dobrih osobina.

One najčešće govore o onome što volite, o onome u šta vjerujete i što cijenite, a neke osobe tetovažama daju počast voljenim osobama, tetovirajući imena svojih partnera, djece ili datume od posebnog značaja.

Umjetnost na koži nastaje unošenjem (iniciranjem) pigmenta u dermalni sloj kože kroz njezin gornji sloj. Malenom iglom koža se probija (poput rada šivaćeg stroja) i svaki se put unosi malena kapljica tinte. Za izradu malene tetovaže u prosjeku je potrebno 45 minuta, a za velike i složene tetovaže potrebno je nekoliko sati, ponekad i nekoliko dolazaka.

Prvo izdanje Internacionalnog Sarajevo Tattoo Expoa 2023, održava se ove godine održava od 18. do 20. augusta u prostorijama Collegium Artisticuma. Naši reporteri posjetili su ovaj događaj te zabilježili nastajanje umjetnosti na tijelu.

Ovaj događaj privukao je brojene ljubitelje tattoo umjetnosti, koji su imali priliku uživati u djelima preko 70 artista iz svih krajeva svijeta.

Također, za sve posjetitelje će biti organizovane dnevne panel diskusije o različitim temama iz svijeta tattoo umjetnosti, kao i večernji koncerti tokom sve tri večeri.