Andre Leon Talley
8

Preminuo legendarni modni novinar i bivši kreativni direktor magazina Vogue

I. B.
Andre Leon Talley (Foto: Instagram)
Andre Leon Talley (Foto: Instagram)
Svijet mode ostao je bez još jedne velike ličnosti, a riječ je o istaknutom kreativnom direktoru Voguea i modnom novinaru Andre Leon Talleyju.

Andre je posljednje vrijeme proveo u bolnici gdje se borio protiv nepoznate bolesti. Nažalost, bitku je izgubio i preminuo u 73. godini života.

Vijest o njegovoj smrti potvrdio je njegov agent David Vigliano, a od njega se oprostila i dizajnerica Diane von Furstenberg.

"Niko nije vidio svijet na glamurozniji način od tebe. Niko nije bio veličanstveniji i imao više duha.. Svijet će biti manje radosno mjesto. Volim te puno", napisala je.

Talley je u najutjecajniji modni časopis na svijetu zakoračio 1983. kao direktor modnih vijesti, a ubrzo je postao desna ruka kreativne direktorice i glavne urednice Anne Wintour.

Iako je Vogue napustio 1995., preselio se u Pariz i vratio u W Magazine, nastavio je tamo doprinositi kao urednik. Godine 1998. vratio se i postao prvi afroamerički kreativni direktor.

Sve do 2013. kada je napustio Vogue, posvetio je veliku količinu energije posvetio afroameričkim modelima, dizajnerima i drugima koji su zbog boje kože potkopavani unutar modne industrije.

Tokom karijere sarađivao je sa brojnim prestižnim magazinima poput Women’s Wear Daily, W, New York Times , a dobio je i svoj dokumentarac "The Gospel According to Andre" iz 2018.

U maju 2020. godine objavio je memoare o životu i karijeri pod naslovom "The Chiffon Trenches", u kojima se prikazuje njegov uspon do prvih redova mode, ali se dotakao i kraja svog rada u Vogueu.