Trgovački lanac odjeće
88

Primark najavio povećanje cijena zbog inflacije

N. C.
Associated British Foods Plc upozorio je da velika inflacija u Velikoj Britaniji znači da će morati selektivno povećati cijene u lancu odjeće Primark, jednoj od svojih podružnica.

Iako je poznat po niskim cijenama, Primark ne može nadoknaditi sve inflatorne pritiske uštedama i morat će povećati cijene u dijelovima svoje jesenske i zimske ponude, stoji u saopćenju. Dionice AB Foodsa pale su za više od 7 posto na ranom trgovanju u Londonu u utorak, piše Bloomberg.

"Najvažnije je da ćemo ostati najkonkurentniji prodavač odjeće po najpovoljnijim cijenama u trgovinama ili na internetu", rekao je glavni izvršni direktor George Weston u intervjuu.

Rastući troškovi utjecat će na performanse Primarka u drugoj polovici, ali tvrtka i dalje očekuje da će lanac postići operativnu maržu od 10 posto tokom cijele godine. Općenito, grupa, koja se također bori s teškom inflacijom u svojim prehrambenim poslovima, očekuje da će ove godine postići "značajan napredak" u prilagođenoj operativnoj dobiti.

Primark je više od nekih rivala povrijeđen evropskim zatvaranjima i ograničenjima zbog Covida jer lancu nedostaje internetski posao na koji bi se mogao vratiti. Iako je Primarkova prodaja u Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj jaka, potrebno im je više vremena da se vrati u normalu na kontinentu gdje je raspoloženje potrošača i dalje slabije. Ranije ove godine Primark je rekao da planira otpustiti 400 radnih mjesta kako bi smanjio troškove.

Samo u dijelu jesenskog i zimskog asortimana cijene će rasti, dok se proljetna i ljetna ponuda neće pomaknuti.

"Ovo je najviša stopa inflacije u 30 ili 40 godina, ovisno o tome koji članak čitate", rekao je, dodajući da je ovo prvi put u "prilično dugo vremena" da Primark mora povisiti cijene.

Brojni su trgovci upozorili da će morati prilagoditi cijene jer se povećavaju troškovi svega, od energije do pakiranja i rada.