Koju ste vi boju vidjeli?
8

Sjećate li se haljine koja je "posvađala" internet? Djevojka ju je pronašla i opet pokrenula rasprave

N. O.
Foto: TikTok
Foto: TikTok
Djevojka po imenu Amanda Rubinstein iz Vermonta u SAD-u tokom garažne rasprodaje u svom naselju pronašla je haljinu koja je svojevremeno "posvađala" internet te je uspjela opet pokrenuti rasprave.

Naime, Amanda je na TikToku pokazala kako je kupila haljinu koja 2015. godine izazvala lavinu rasprava širom svijeta vezano za boju ovog odjevnog komada. Dok su neki vidjeli zlatno-bijelu kombinaciju, drugima je haljina djelovala plavo-crna.

Na snimku Rubinstein pokazuje haljinu koja je u crno-plavoj haljini te poručuje: "Znala sam da je plava".

Bez obzira na to što je haljina očito u kombinaciji ove dvije boje - to nije spriječilo ljude koji su ranije tvrdili da je haljina zlatno-bijela da i dalje sumnjaju u tvrdnje da je plavo-crna.

Stoga je Amanda dobila niz zadataka kako bi dokazala u kojoj je boji te je ovaj komad odjeće sumnjivim korisnicima TikToka snimala u različitim okruženjima i osvjetljenjima. Neki su tvrdili da na snimcima i dalje na trenutke djeluje zlatno-bijelo.

@ruby_dubie_doo

Replying to @🏳️‍🌈Charlie🏳️‍⚧️

♬ afilmbykirk - ᶻ 𝗓 𐰁 .ᐟ
Podsjetimo, ovaj odjevni predmet svojevremeno je postao toliko popularan da je dobio čak i svoju stranicu na Wikipediji koja nosi naziv "The dress".

Brojni stručnjaci davali su svoja objašnjenja oko spomenute haljine, no većina ih se složila kako je razlog zašto su neki vidjeli drugačije boje zapravo način na koji se naš mozak igra s nama zbog toga što na različit način obrađuje informacije o bojama.

@ruby_dubie_doo

Replying to @AnnayRodriguez97

♬ original sound - idk
Naše oči šalju infomaciju mozgu, a budući da svjetlost varira po intenzitetu, naš mozak tu informaciju procesuira na različite načine. Iz tog razloga neki su vidjeli bijelo-zlatnu, a neko plavo-crnu haljinu.