Prekrasne haljine
263

Zavirite u showroom Belme Tvico i pogledajte kako izgleda spremanje poznatih dama za SFF

D. J.
Foto: Vedad Krkbešević/Jasmin Agović
Foto: Vedad Krkbešević
Utemeljen u Sarajevu 1995. godine, za vrijeme opsade glavnog grada naše domovine, Sarajevo Film Festival od samog početka slavi slobodu u svim njenim oblicima – slobodu postojanja, umjetničkog izražavanja, filmske misli, i slobodu življenja.

Moda, od svog postanka, nosi trag slobode u kreativnom dizajnu tijela. Poput svakog drugog vida umjetnosti, ona artikulira stanje društva, definiše estetski identitet čovjeka i oslobađa tijelo od svih vrsta okova – doslovnih i figurativnih.

Stoga ne čudi da se različite umjetnosti često isprepliću, nastojeći ispričati slične priče kroz različite vizualne medije. Film i moda već godinama postoje u sinergiji, a moda postaje sinonim za neke od najznačajnijih filmskih festivala – od Venecije, preko Berlina, do Kana – dok se s nestrpljenjem iščekuju najnovije modne kreacije na crvenom tepihu.

U slučaju Sarajevo Film Festivala, Belma Tvico iz godine u godinu doživljava odijevanje najpoznatijih dama iz Bosne i Hercegovine, regiona, i svijeta na bosanskom crvenom ćilimu kao svojevrsnu igru. Poruke koje šalje kroz svoje kreacije transformišu se u poseban vizualni jezik kojim s lakoćom komunicira s publikom.

Percipirajući modu kao najprecizniji odraz stanja jednog društva, Belma Tvico kreira kolekcije koje u sebi nose skrivene poruke – o značaju očuvanja kulturno-historijskog identiteta naše domovine, slavljenju prirodnih ljepota koje nas okružuju, savršenstvu univerzuma i nebeskih tijela, te, ove sezone, slobodi kao apsolutnom imperativu.

Pomno birajući grupu brend ambasadorica koje i ove godine s ponosom nose Belma Tvico kreacije, kako na crvenom tepihu, tako i na brojnim događanjima koja prate festival, Belma Tvico kroz suptilne poruke priča priču koja je proteklih nekoliko mjeseci dominirala njenim kreativnim izražajem. Korištenjem različitih krojnih tehnika, vješto uklapa simbole i oblike u luksuzne tkanine koje simboliziraju let ptice, pobjedu dobra nad zlom, ali najviše pobjedu nad samim sobom.

Glumice Helena Vuković i Margarita Mladinić, Karla Matošić Gvozden, preduzetnica Maëlys de Rudder , gradonačelnica Benjamina Karić , bosanskohercegovačka alpska skijašica Elvedina Muzaferija, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Ingrid Macdonald samo su neke od snažnih žena koje ove sezone nose Belma Tvico custom-made kreacije koje, iako stilski različite, govore o jednoj univerzalnoj temi: slobodi.

Za Belmu Tvico, sarajevski crveni tepih je prostor koji budi želju za istraživanjem novog i savremenog, odražavajući fluidni duh našeg vremena. Brend ambasadorice našeg najpoznatijeg modnog brenda i ove godine oživljavaju jedinstvene modne kreacije svojom autentičnošću, dodajući im dodatnu dimenziju unikatnosti. Bez te autentičnosti, život bi bio monoton, sveden na jednoličnost bez živopisnog teatra kulturnih i ljudskih raznolikosti.

Dokaz je to da moda predstavlja mnogo više od puke minimizirajuće etikete koju joj često prišivamo. Ona može, i mora, služiti kao alat za prenošenje vrijednijih, smislenijih i univerzalnih poruka. Kroz razgovor s brend ambasadoricama, došli smo do istog zaključka: krajnje je vrijeme za modu sa svrhom. Zato, obratite pažnju na poruke između redova dok budete posmatrali predivne modne kreacije u narednim festivalskim noćima. Možda vas baš one potaknu na razmišljanje o samoj ideji mode, ili vas inspirišu da u budućnosti donosite promišljenije modne odluke.