Od 23. do 29. septembra
2

Ne propustite "TermagART" festival na Jahorini: Spoj umjetnosti, stvaralaštva i vrhunskih okusa

"TermagART" festival
"TermagART" festival
U posljednjoj sedmici tekućeg mjeseca, u periodu od 23. do 28. septembra, Termag Hotel Jahorina će biti mjesto okupljanja vrsnih umjetnika gdje će se slaviti priroda, stvaralaštva, pozitivna energija, duševni mir i sve one uzvišene vrijednosti koje umjetnost objedinjuje u svojoj univerzalnosti.

Festival "TermagART" ima za cilj promociju umjetnosti i stvaralaštva, te će pored bogatog programa okupiti vrsna umjetnička imena. Otvoriti će ga predstava "Na Drini ćuprija" u izvedbi fenomenalnog Tihomira Stanića, 23. septembra.

Najveća čar ovog festivala je međunarodni rezidencijalni program, u okviru kojeg će deset umjetnika iz četiri zemlje boraviti na Jahorini, inspirisani planinskim ambijentom, stvarati umjetnička djela koja ćete imati priliku vidjeti na završnoj izložbi u hotelu Termag, tokom posljednje večeri festivala.

Umjetnici koji će se predstaviti su Naod Zorić, Amer Hadžić, Damjan Kovačević Sara Nikolić, Danka Dimitrijević, Veljko Valjarević, Almin Zrno, Jelena Prokopović, Petar Sibinović te Marko Kusmuk, koji je ujedno art director festivala.

Kompletan program "TermagART" festivala pogledajte na fotografiji u nastavku:

Agenda
Agenda "TermagART" festivala

Misija "TermagART" je da predstavi Jahorinu kao destinaciju idealnu za stvaralaštvo, mjesto gdje se mire različitosti i podstiče kreativnost, te da se slogan Hotela Termag "Mjesto nove inspiracije" doživi u potpunosti.

Tokom festivala posjetitelje očekuju još dva vrsna umjetnička događaja. Druge večeri festivala, 24. septembra, održat će se predavanje u organizaciji Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi Sarajevo na temu "Kreiranje savremenih prostornih identiteta".

Misiju, viziju i budućnost Muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi, približit će nam Senka Ibrišimbegović, direktorica Gradskih muzeja.

Drugi događaj je otvaranje svevremenske izložbe "Tri barda grafičke prese", koja iz ugla tri umjetnika Emira Dragulja, Dževada Hoze i Halila Tikveše predstavlja bosanskohercegovačku tradiciju prikazanu savremenim umjetničkim izrazom.

Posljednju večer "TermagART" festivala je rezervisano za spoj umjetnosti, dizajna i kreiranja vrhunskih okusa. Večer pod nazivom "The ART of Speed – Ferrari&Maserati Experience" donosi upoznavanje sa Ferrari i Maserati vozilima koja će biti predstavljena publici te fine dining večeru u pet slijedova, u kreaciji šefa kuhinje hotela Termag.

Tokom večere će biti predstavljena umjetnička djela nastala tokom "TermagART" festivala, a poseban pijetet daje promocija knjige "Serenity in Croatia", svjetski poznatog i priznatog umjetnika Zvonimira Mihanovića.