Odvažne i hrabre
94

Od malih ideja do velikih priča: Ovih sedam malih biznisa pokrenule su žene i vrijede pažnje

I. B.
Čak sedam poduzetnica ostvarilo je svoj san u protekla tri mjeseca
Čak sedam poduzetnica ostvarilo je svoj san u protekla tri mjeseca
Velike kompanije često su glavne na sceni, no mali biznisi su ti koji nam donose dašak osvježenja, personalne usluge i brojne inovacije. Iako se suočavaju sa mnogim izazovima, prilika za njihov rast je sve više, a dokaz za to je i sedam biznisa širom BiH koji su procvjetali kroz posljednja tri mjeseca.

Zahvaljujući projektu "Odvažne i hrabre, to ste vi", koji je već devetu godinu zaredom usmjeren na osnaživanje žena putem različitih inicijativa, u protekla tri mjeseca na tržištu Bosne i Hercegovine registrovano je sedam poduzeća.

Riječ je o inicijativi kompanije Bingo, koja pruža podršku ženama poduzetnicama, osiguravajući im potrebne resurse, znanje i financijsku podršku za ostvarenje njihovih poslovnih ideja i doprinos ekonomskom razvoju zajednica.

Ove godine, sedam poduzetnica uspjelo je ostvariti svoje snove i pokrenuti vlastite biznise. Njihove priče dokaz su da je uz podršku i odlučnost sve moguće, a u nastavku smo bolje upoznali o kojim je brendovima riječ i po čemu su oni posebni.

Za zaljubljenike kaktusa, saksija, nakita i cekera - Katkus Shop

Katkus Shop je mali biznis rođen 2021. godine u Sarajevu, a pokrenula ga je Aida Nikšić spojivši ljubav prema kaktusima i marketingu u jedno. Nedavno su otvorili svoju radnju u centru grada i riječ je o prvom koncept storeu u BiH na temu biljnog svijeta.

U radnji možete naći ručno farbane i ukrasne saksije te male kaktuse, ali i druge kućne biljke, nakit, lampe, cekere i još mnogo stvari na temu biljaka. Za posjetitelje se organizuju i radionice, gdje imaju priliku biti kreativni, ali i naučiti puno o održavanju sobnog bilja.

"Ovaj projekat mi je jako značio. U jednom trenutku puno sam se dvoumila da li je vrijedan rizik dati otkaz na redovnom poslu i fokusirati se na ovo u potpunosti. Međutim, kada vas tako velika i uticajna kompanija prepozna, vidi u vama potencijal i želi vas podržati, to puno znači za sumnje koje se vrte po glavi. Tokom projekta svašta smo naučili i dobili potrebni vjetar u leđa, a najljepše je što smo svi ostali u kontaktu i međusobno se podržavamo", istakla je Aida.

Unikatni satovi koje želite imati na svom zidu - Florentina ART

Ovaj mali, ali raskošan brend stvara unikatne umjetničke stvarčice od epoksi smole. Njihova radionica smještena je u Zenici, a iza nje stoje dvije sestre Ajla i Belma koje oblikuju svaki predmet s ljubavlju. U ponudi se mogu naći satovi velikih dimenzija, slike, podmetači, tacne, privjesci, lehve, držači za knjige i mnoge druge dekoracije.

Kako ističu sestre Šišić, svaki komad Florentina ART-a, kroz zanatske vještine, nosi pečat autentičnosti, ali i čuva duh lokalne tradicije. Sve je započelo kao hobi, u želji da donesu nešto novo i estetski privlačno na tržište, a danas već dvije godine uljepšavaju interijere svojih kupaca.

"Kada neko spomene vjetar u leđa, prva asocijacija nam je upravo ovaj projekat. Njihova izuzetno nesebična podrška i mentorstvo bili su neprocjenjive za nas mlade poduzetnice. Iskustvo koje smo stekle nije samo obogatilo našu perspektivu, već nas i motivisalo da nastavimo hrabro kročiti naprijed, s povjerenjem u naše sposobnosti i viziju za budućnost", poručuju sestre Šišić.

Centar za razvoj dječijih potencijala i radosti Edu-Reha

Centar Edu-Reha otvoren je nedavno u Tešnju i nastao je s ciljem da pomogne djeci sa teškoćama u razvoju, ali i djeci tipičnog razvoja da razviju lične potencijale i dostignu uspjeh kroz edukacijsko-rehabilitacijske usluge i Montessori pristup.

Ovaj biznis pokrenula je Ajla Mulić, vodeći se time da svako dijete treba da dostigne svoj maksimum. Poseban akcenat je na djeci koja prelaze iz predškolskog u osnovnoškolsko obrazovanje, a naročito zbog nedostatka institucija koje pružaju adekvatnu stimulaciju u tom periodu.

"Projekat 'Odvažne i hrabre, to ste vi' je bio ključni momenat koji je jedan veliki san pretvorio u stvarnost. Pored finansijske podrške, ogroman podstrek bili su nam moralna podrška i mentorstvo. Iskustvo koje nam je pruženo pokazalo nam je da postoji grupa ljudi koji vole uspjeh drugih, vole njihov razvoj, i još, daju im smjernice kako da budu najbolji, nesebično dijeleći najkvalitetnije znanje, vještine, iskustvo i savjete. Velika je odgovornost, ali i sreća biti dio jedne velike bajke koju zajednički pišemo", ističe Ajla Mulić.

Suveniri i pokloni sa kulturnim naslijeđem BiH - Halik dizajn

Halik Dizajn kroz svoje suvenire i poklone rebrendira bosansko kulturno naslijeđe, povezujući prošlost i budućnost. Odnedavno imaju shop u Bihaću gdje možete pronaći motive koji se vežu za bosanskohercegovački identitet i autentičnost, a tamo često organizuju i razne radionice.

Iza brenda stoji Senida Karasalihović. Kako je istakla, sve je počelo nakon što je prije godinu i po dana dala otkaz na poslu sa pozicije izvršne direktorice. Kao razvedena majka dvoje djece i sa stambenim kreditom, uslijedio je nimalo jednostavan period, no iz njega su se rodile ispravne odluke. Vratila se svojoj ljubavi - grafičkom dizajnu i bosanskom kulturnom naslijeđu te pokrenula ovaj biznis.

"Kada sam se prijavila na projekat 'Odvažne i hrabre' znala sam da Halik nije samo jedna od, nego jedina opcija za mene. Mislila sam da će moje putovanje biti dosta sporije, međutim ispostavilo se drugačije. Nakon programa, odvažila sam se da koračam bez okretanja", poručuje Senida.

Logopedski kabinet Govorna čarolija

Logopedski kabinet Govorna čarolija u Orašju se bavi ranom intervencijom u stimulirajućem okruženju pružajući djeci do pet godina potrebnu tretmansku podršku i savjetovanje roditeljima.

Biznis je pokrenula Hajra Halilović koja već 10 godina radi kao stručni suradnik logoped u dvije osnovne škole. U posljednje vrijeme, ističe ona, bilježili su porast broja učenika koji ispoljavaju neku vrstu teškoća prilikom školovanja, zbog čega je došla na ideju pokretanja ovog biznisa.

Ovogodišnje dobitnice grantova projekta
Ovogodišnje dobitnice grantova projekta "Odvažne i hrabre, to ste vi"

Dugo je Govorna čarolija postojala samo kao ideja, no, nakon projekta "Odvažne i hrabre", dobila je i šansu za realizaciju. Danas, mališanima pristupaju kroz igru, sagledavajući sve aspekte razvoja, a vode se stavom da "ako se kod djeteta može razviti poteškoća, onda - uz male čarolije - može i napredak.

"Bingova podrška bila je dodatni akcelerator u kreiranju Govorne čarolije. Projekat nas je ojačao i pružio podršku u prevazilaženju svih izazova vođenja poslovanja. Ovakve pothvate je itekako lakše realizirati kada imate divne ljude uz sebe, a kada vas još podrže mentorstvom i kroz finansije, onda počinjete živjeti svoju čaroliju", ističe Hajra.

Prelijepe haljine od prirodnih materijala - Modni atelje Design

Modni atelje Design izrađuje kreacije od prirodnih materijala, a svi znamo da su oni spas u eri zagađenja i vještačkih sirovina. Riječ je o unikatnom brendu koji sam kreira i osmišljava modele, a bave se i redizajniranjem odjeće pružajući priliku da ono što je staro ili nošeno bude ponovo upotrebljivo i moderno.

Na stranici se mogu kupiti prelijepe haljine u veselim, ali i neutralnim nijansama, od materijala koji pružaju potrebnu ugodnost za nošenje te bržu razgradivost. Potpisuje ih Dražana Mihajlović iz Doboja. Kako je istakla, nakon teškog životnog perioda shvatila je da je upravo njen hobi čini sretnom te je pokrenula brend uz ogroman trud, rad i podršku porodice.

"Projekat 'Odvažne i hrabre, to ste vi' je premašio je moja očekivanja. Prvenstveno zbog obuke koju smo prošli, znanja koje smo stekli, a koje nismo imali pa do novčane podrške koja je svima nama veoma bitna", rekla je Dražana, ne skrivajući zahvalnost zbog učešća.

Klinika za osteopatiju i alternativnu medicinu - OsteoVita

Ordinacija za osteopatiju OsteoVita u Jajcu je pionirka u pružanju osteopatskih usluga u Bosni i Hercegovini, koje su na našem području još uvijek mnogima novina pa samim tim su i u manjku.

Pokrenula ju je Monika Tomić, specijalizirana za alternativni medicinski pristup koji se oslanja na razumijevanje i tretman mišićno-koštanog sistema, uvidjevši da u regiji postoji nedostatak stručnog kadra u ovom području.

Tomić kombinuje napredne metode kako bi pružila optimalnu njegu pacijentima, a znanje i vještine u pružanju kvalitetne ostepatske skrbi stekla je na Sveučilištu Swansea u Walesu.

"Projekat 'Odvažne i hrabre' bio je izuzetno značajan za razvoj moje prakse. Pružio mi je priliku da upoznam fantastične žene poduzetnice čije su mi priče i dostignuća poslužila kao dodatna motivacija. Njihova podrška i iskustva su mi omogućila da se osjećam povezano i podržano u svom poduzetničkom putovanju. Sredstva finansijske podrške iskoristila sam za unapređenje opreme u ordinaciji, uložila ih u ultrazvuk i strujnu terapiju, što je značajno poboljšalo kvalitetu tretmana koje nudim svojim pacijentima", zaključuje Monika.

Podsjetimo, "Odvažne i hrabre, to ste vi" ove godine pripremio je iznos od 30.000 KM za podršku poslovnim projektima poduzetnica. Podijeljeni su grantovi od 8.000 KM, 5.000 KM, dva granta u iznosu od 4.000 KM i tri u vrijednosti od 3.000 KM. U budućnosti, planiraju nastaviti promociju ženskog poduzetništva.

Sam projekat pokazao je da male ideje mogu prerasti u velike i uspješne priče, a svaka od ovih poduzetnica da su upravo hrabrost i odvažnost ključni sastojci za ostvarenje snova.