Veliki poduhvat
169

Planinari impozantnom stazom od 530 kilometara spajaju BiH i Srbiju, za prelazak će trebati do 15 dana

A. K.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Planinari iz Tuzle i Užica uveliko rade na formiranju nove planinarske staze u dužini od impozantnih 530 kilometara. Oni koji se budu odlučili pohoditi cjelokupnom trasom u to će utrošiti između deset i 15 dana.

"Jačanje pješačkog koridora u prekograničnoj oblasti Srbije i Bosne i Hercegovine - E - CrossPass", naziv je projekta kojeg zajednički realiziraju bosanskohercegovački i srbijanski planinari, a u okviru njega će nastati planinska staza u dužini od 530 kilometara. Riječ je o jednom od najvećih regionalnih poduhvata ovakve vrste.

"Cilj ovoga projekta je razviti planinarenje u oba pogranična područja i povezati na takav način dvije države, prevashodno u turističke svrhe. Sa bosanskohercegovačke strane dužina staze je 250 kilometara, dok na srbijanskoj ona iznosi 280 kilometara", kazao je u razgovoru za Klix.ba predsjednik Planinarskog društva Konjuh iz Tuzle Sabid Zekan.

Staza skoro potpuno markirana

Realizacija projekta je počela u februaru prošle godine, a njegovo finaliziranje je planirano s početkom 2025. Do sada je urađen veliki dio posla, a između ostalog sve je počelo treningom vodiča i markacionista, uz posjete sajmovima i evropskim planinarskim stazama.

"Stazu smo skoro u cijelosti markirali, a uskoro ćemo izraditi dizajn za putokaze koje ćemo uz info table postaviti do kraja godine. Također, uradit ćemo i publikaciju od 80 stranica koja će govoriti o stazi, odnosno znamenitostima koji se na njoj nalaze. Cilj je da se budući planinari, odnosno prolaznici staze upoznaju sa time šta ih sve očekuje", navodi Zekan.

Staza sa bh. strane počinje od Zelenog kamena na Majevici iznad Tuzle, zatim ide preko Ilinčice, Vršana, Sprečanske doline, Djedinske planine, Javorja, Konjuha, Olova, Sokoca, Rogatice, Borike, Višegrada, Goleža te na granični prijelaz Vardište, gdje dalju trasu preuzimaju partneri projekta iz Srbije.

Za prelazak etape potrebna između tri i četiri dana

"Planinari su prethodnih dana radili na proračunu vremena potrebnom za njen prelazak, a vrši se i snimanje staze GPS uređajem uz pomoć kojeg ćemo dobiti koordinate, a u digitalnom izdanju svakome će biti dostupne. Za prelazak svake etape približno će trebati tri do četiri dana hodanja te očekujemo da će u končanici za prelazak cjelokupne staze biti potrebno između deset i 15 dana sa pauzama, odmorima, mogućnostima osvježenja, prenoćištima i slično", pojašnjava nam Zekan.

Projekat partnerski realiziraju Turistička organizacija Užica, Planinarsko društvo Konjuh iz Tuzle, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona i Planinarski savez Srbije.

Cjelokupnu realizaciju projekta pored planinarskog društva Konjuh te Poštar koje se nalazi također u Tuzli, pomažu i društva iz Olova, Sokoca i Višegrada.