Tehnološke inovacije
57

Prvi u BiH: Ginekološki AI ultrazvuk stigao u kliniku "Be Well"

Klinika Be Well iz Banjaluke u medicinsku praksu uvela je prvi ginekološki ultrazvuk sa ugrađenom asistencijom vještačke inteligencije (ginekološki AI ultrazvuk), najnovije rješenje globalnog lidera u ovoj oblasti, General Electrica (GE Voluson) koji je i prvi ultrazvuk te vrste u Bosni i Hercegovini.

Ovaj ultrazvuk integriše najnovije tehnološke inovacije u ultrazvučnoj dijagnostici te u realnom vremenu pruža visoko preciznu i kvalitetnu ultrazvučnu sliku.

AI revolucija u ultrazvučnoj dijagnostici

Svjedoci smo velikih promjena i napretka tehnologije, a sada i jedno od najvećih tehnoloških dostignuća kada je u pitanju medicinska dijagnostika, na raspolaganju je i našim ljudima.

"Uvođenjem ultrazvuka sa asistencijom vještačke inteligencije u dijagnostici želimo da pomjerimo ljestvicu kada su u pitanju inovacije u medicinskoj praksi i isporučimo najviši nivo usluge. Ponosni smo na činjenicu da je ovo prvi ultrazvuk ove vrste u Bosni i Hercegovini, ali najponosniji smo što našim pacijentima možemo da pružimo medicinsku uslugu i njegu koja ide u korak sa najvećim klinikama u svijetu", kazala je Bojana Bukvić, izvršna direktorica klinike Be Well.

Prednosti AI ekspertnog ultrazvuka u trudnoći

Ultrazvučni pregled je neizostavan dio skoro svakog ginekološkog pregleda. Ovaj aparat, uz pomoć umjetne inteligencije i naprednih softvera, pruža bolji uvid, visok nivo preciznosti u analizi snimaka te detaljnu ultrazvučnu sliku visoke rezolucije, što je naročito važno u praćenju trudnoće i otkrivanju ginekoloških stanja koja se pravovremenim otkrivanjem mogu liječiti.

Trudnoća je, iako najljepši period svakog budućeg roditelja, često praćena nesigurnostima pa čak i strahovima u vezi sa zdravljem ploda. AI ekspertni ultrazvuk, koji se obavlja između 20. i 24. sedmice, svim budućim roditeljima pruža uvid u kompletno zdravlje njihovog djeteta, uključujući pravilnu razvijenost, strukturu i rad svih organa.

Prim. dr Saša Savić, specijalista ginekologije i akušerstva i voditelj ginekološke ambulante u klinici Be Well pojasnio je da nove tehnologije potpomognute vještačkom inteligencijom pružaju visokokvalitetne prikaze i na taj način pomažu doktoru da brže, jasnije i preciznije sagleda plod.

"Ono što ekspertni ultrazvuk čini drugačijim jeste moderna tehnologija koja nam omogućava da vidimo živu sliku bebe koja nam daje mnogo podataka koje ne vidimo na običnom ultrazvuku, a u klinici Be Well sada koristimo najsavremeniji AI ultrazvučni aparat sa brojnim funkcijama koje nam pomažu da otkrijemo fizičke defekte poput rascjepa usne, anencefalie, otvorene spine bifide, ali i neke ozbiljne kardiološke abnormalnosti ili sindrome, poput Edvardsovog sindroma ili Patau sindroma. U velikoj mjeri je ovaj pregled sada brži i komforniji za naše trudnice. Ključno je da ultrazvuk izvodi licencirani doktor specijalista koji zna kako da koristi savremenu tehnologiju, tumači sliku i pravilno postavi dijagnozu", naglasio je i dodao da roditelji iz ambulante izlaze srećni i već sa teorijima na koga će beba da liči.

U kliniku stižu pacijenti sa svih strana

U klinici Be Well posvećeno rade na kontinuiranom usavršavanju medicinske usluge i njege, a pored AI ultrazvuka, pacijentima su prvi u Bosni i Hercegovini omogućili kapsularnu endoskopiju koja predstavlja revolucionarnu, bezbolnu i neinvazivnu metodu snimanja probavnog trakta pametnom OMOM CC kapsulom.

"Još prošle godine u našu kliniku je stigla pametna OMOM CC kapsula koja je u potpunosti revolucionirala dosadašnji način snimanja probavnog trakta. Nema više neugode i straha, jer ova metoda je u potpunosti bezbolna i neinvazivna. Svakodnevno u čekaonici susrećem pacijente koji dolaze iz svih dijelova zemlje i regiona da obave ovaj pregled. Ponosni smo na činjenicu da kompletan tim naše klinike koji broji gotovo pedeset ljekara, skoro 10 univerzitetskih profesora, a u okviru 20 specijalističkih ambulanti, posvećeno radi na tome da najbolje medicinske prakse budu dostupne i našim pacijentima", naglasila je Bojana Bukvić, izvršna direktorica klinike Be Well i dodala da „posvećenost zdravlju nije samo prioritet, već temelj na kojem gradimo svaki aspekt svoje prakse.

Uvođenjem naprednih tehnologija i procedura, klinika Be Well je još jednom potvrdila svoju posvećenost pružanju najkvalitetnije medicinske usluge u regionu. Ovim inovacijama omogućava se brža, preciznija i bezbolnija dijagnostika, čime se značajno poboljšava iskustvo pacijenata i doprinosi pravovremenom otkrivanju i liječenju različitih zdravstvenih stanja. Za više informacija posjetite www.klinikabewell.com, pišite na [email protected] ili pozovite na 066 33 44 55.