Idealno za odmor
350

Boračko jezero prirodni je dragulj BiH, za 54 dana promijeni se kompletna voda jezera

N. C.
Bosna i Hercegovina je širom svijeta poznata po svojim prirodnim ljepotama. Prelijepa jezera, rijeke i planine mamac su za veliki broj stranih turista, ali i Bosanaca i Hercegovaca.

Boračko jezero jedan je od prirodnih bisera Hercegovine, koji ljepotom nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Okruženo strmim i šumovitim visovima Crne Gore i Tranjine, ovo jezero je omiljeno izletište građana Sarajeva, Konjica i Mostara, ali i turista sa svih kontinenata.

U narednim danima najavljen je nastavak visokih temperatura, tako da Boračko jezero može biti odličan izbor za odmor za vrijeme vikenda.

Ono je idealno mjesto za porodicu i odmor u prirodnom okruženju, a brojni sadržaji koji se mogu pronaći na jezeru učinit će svačiji boravak nezaboravnim.

Na Boračkom jezeru postoji kamp u kojem možete doći s kamp kućicom i tu provesti svoj godišnji odmor, a brojni su posjetitelji koji ovdje provedu cijelo ljeto. Postoji mogućnost iznajmljivanja i drvenih bungalova ili apartmana. Također, tu su i pedaline, čamci, mjesta za roštilj, dječija igrališta, a jezero je odlično i za ribolov, jer u njemu ima šarana, potočne i jezerske pastrmke, riječnih rakova…

Put iz Konjica vodi krivudavom cestom, a prije nego se spustite do jezera, preporuka je da zastanete na vidikovcu i uživate u prekrasnom pogledu na jezero i okolna brda.

Boračko jezero je bosanskohercegovački i regionalni prirodni dragulj. To je prirodno ledničko jezero u kome se voda u 54 dana kompletno mijenja. Sa Prenja se topi snijeg i akumulira te prolazi na ulazi u jezero. Sa strane ulaze podzemne vode i potoci koji tjeraju vodu iz jezera u rijeku Šišticu, a potom u Neretvu.

Stručnjaci su radili mjerenje koliko vode ulazi i izlazi iz jezera i utvrđeno je da se nivo jezera nikad ne mijenja. Oni su izračunali da se u 54 dana promijeni kompletna voda.