Više nema gužvi
11

Britanci ponovo pišu o hrvatskom gradu: Biser Jadrana kojeg trebate posjetiti u oktobru

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Ako uskoro planirate putovanje i želite ga iskoristiti u toplijim krajevima, možda biste trebali posjetiti Dubrovnik.
Još jedan britanski medij pisao je o hrvatskom gradu, a ovaj put je riječ o Expressu. Kako navodi autor teksta, Dubrovnik je izvanredan evropski grad, kojeg trebate posjetiti u oktobru.

"Dubrovnik je šarmantni obalni grad smješten u Hrvatskoj uz Jadransko more koji je zbog svoje izuzetne ljepote dobio nadimak 'Biser Jadrana'. Većina ljudi prepoznat će grad kao mjesto snimanja 'Igre prijestolja' jer su se neke scene snimale u Dubrovniku, koji je poznat po dobro očuvanoj srednjovjekovnoj arhitekturi", navodi.

No, osim toga ističe kako je okružen zelenim brežuljcima i kristalno čistim plavim morem te da je izvrsno odredište za jesen jer se očekuje da će prosječna temperatura u oktobru iznositi 22 stepena.

Također, navodi se kako je Dubrovnik odličan u oktobru jer tada počinje festival hrane, koji traje dvije sedmice, gdje će se održavati degustacije hrane i vina, takmičenja u kuhanju i radionice na kojima posjetioci mogu naučiti pripremati lokalna jela.

"Budući da se nalazi u neposrednoj blizini mora, Dubrovnik je poznat po svojim svježim morskim plodovima, a također je bio pod velikim utjecajem mediteranskih jela poput pašticade, mariniranog goveđeg gulaša, ali i rozate, kremastog pudinga", naveli su.

Inače, strani mediji, a pogotovo britanski, često pišu o Dubrovniku kao lokaciji koju morate posjetiti. No, znali su savjetovati i da ga izbjegavate tokom ljetne sezone jer su tada velike gužve.