Može se i dalje kupati
112

Cvjetanje mora zabilježeno u Puli: Prirodni fenomen koji ne izgleda lijepo, ali nije štetan

N. C.
More u Puli (Foto: Srećko Nikotić/ Pixsell)
More u Puli (Foto: Srećko Nikotić/ Pixsell)
Ovih dana na hrvatskoj obali se pojavio prirodni fenomen cvjetanja mora. More je promijenilo boju te se pojavila sluz i pjena. Iako ne izgleda lijepo, fenomen nije štetan za ljude koji se i dalje mogu sigurno kupati.

Prirodni fenomen cvjetanja mora zabilježen je u Puli, ali i drugim dijelovima Istre, uključujući Rovinj i Poreč, gdje su također zabilježeni problemi sa sluzi i pjenom u moru.

Ovaj neobični fenomen može se vidjeti nekoliko puta godišnje na površini mora na hrvatskoj obali. Trajanje fenomena ne može predvidjeti te se radi o normalnoj pojavi koja označava da se povećava brojnost fitoplanktona.

Pod određenim vremenskim uvjetima nastaje cvjetanje mora, poput promjena temperature i povećanog unosa hranjivih soli te se najčešće događa krajem juna i početkom jula. Ovo stanje uzrokuje pojačano razmnožavanje fitoplanktona, što rezultira sluzavim nakupinama na površini mora.

Cvjetanje mora je razvoj velikog broja mikroalgi koje tada postanu vidljive kao obojenje na površini mora. Obojenje morske vode može biti u različitim bojama ovisno o vrsti alge čija je brojnost porasla. Boja dolazi od njihovih fotosintetskih pigmenata i najčešće su crvene, smeđe i zelene boje, ali mogu se javiti i u drugim bojama.

Sluzave cvatnje nastaju zbog otpuštanja organske tvari iz stanica mikroalga. Uglavnom su to ugljikohidrati, karboksilne kiseline, polisaharidi, odnosno neškodljivi organski spojevi nastali procesom fotosinteze.

Otpuštanje organske tvari u obliku sluzi je stalna pojava, međutim u određenim okolišnim uvjetima ta je pojava intenzivnija i uočava se kao sluzave nakupine na površini mora.