Rijetki su čuli za njega
348

Gdje pobjeći iz gradske vreve u ljetnim danima: Ovo prelijepo mjesto se nalazi 10 km od Sarajeva

I. S.
Screenshot: Instagram
Screenshot: Instagram
Ukoliko želite pobjeći iz gradske vreve tokom ljetnih dana, postoji idealna lokacija nedaleko od centra Sarajeva za koju su rijetki čuli.
Djevojka Ajna na svom Instagram profilu objavljuje zanimljiva mjesta koja vrijedi posjetiti, a Ilidžansko oko je jedno od njih.

"Za ovo mjesto ne zna skoro niko. Udaljeno je 10 kilometara od centra Sarajeva. Odlično je za bijeg na piknik nakon posla ili vikendom. U pitanju je vještačko jezero Ilidžansko oko. Možete se kupati ili samo smočiti noge. Voda je jako hladna zato što konstantno protiče", između ostalog je napisala.

U opisu je navela kako je najbolja opcija da dođete do Velike aleje na Ilidži i krenete hodati. Odatle pratite navigaciju i negdje na sredini aleje ćete se odvojiti lijevo, proći ćete pored nekih kućica i vidjet ćete utabanu stazu.

"Jako je lijepo i mirno, mene je baš oduševilo. Mi kad smo bili, tu je bilo još samo dvoje ljudi, savršeno. Baš je kul mjesto, ako ništa da se ode i popije kafa ili nešto pojede", objavila je.

Kasnije je u komentarima napisala da je zvala Bačevo kako bi se raspitala o ovoj lokaciji.

"Naime, one tri kućice su zapravo bunari iz kojih se vrši vodosnabdijevanje. Jezero je vještačko i služi za akumulaciju viška vode, koja prolazi kroz prirodne filtere i ide dalje do bunara i nema straha od zagađenja. Kako je čiko rekao, da je kanalizacija isticala iz mojih nogica, opet bi sve bilo OK", navela je.

Također je navela da jezero pripada vodozaštitnoj zoni, ali da ne može biti ograđeno zato što ne pripada u potpunosti vodovodu. Zabrane su na A4 formatu, jer se sve veće naplaćuju kao reklame.

"Ako baš želite biti korisni, možete istražiti kako da zaštitimo i spasimo rijeke, npr. Neretvu ili da spriječimo izgradnju rudnika litijuma u Loparama. Predlažem svima ubuduće malo kulture i istraživanja prije nego nekog napadnu na ovim društvenim mrežama, hvala", poručila je pratiteljima.