Evo kako sad izgleda
5

Jedna od najljepših plaža Evrope je izgubila prepoznatljivi oblik: Mještani krive turizam

A. Ć.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Jedna od najljepših plaža u Evropi, Zlatni rat u Bolu, suočava se s dramatičnom promjenom svog karakterističnog oblika. Mještani su zabrinuti zbog masovnog turizma i odlučili su se aktivno uključiti u zaštitu ovog prirodnog blaga.

U posljednjih nekoliko mjeseci, plaža je izgubila svoj prepoznatljiv oblik, a mještani smatraju da su gužve i intenzivan turistički promet glavni uzroci ovog problema.

"Mijenja se kako vjetar puše. Kad dođe bura, okrene se skroz na drugu stranu i tamo se zavije," izjavila je Ana Rašperger, za Novu TV.

Screenshot/Dnevnik.hr
Screenshot/Dnevnik.hr

U potrazi za rješenjem, mještani su pokrenuli peticiju kojom žele ograničiti plovidbu blizu obale tokom ljetne sezone.

"Postoje neke studije koje ukazuju na to da osim prirodnih fenomena, za pomicanje Zlatnog rata prema istoku su odgovorni katamarani, gliseri i promet. Dakle, turizam je krivac," istaknuo je Ivica Jakšić.

Osim očuvanja plaže, mještani se nadaju da će novi propisi donijeti i poboljšanja za lokalnu zajednicu.

Uzimajući u obzir porast turističkog prometa i njegove učinke na okoliš, ova inicijativa mještana predstavlja važan korak prema održivom turizmu. Očuvanje Zlatnog rata, zapravo ne bi značilo samo očuvanje njegove ljepote, već i zaštitu identiteta i kvalitete života lokalne zajednice.