Privlači pažnju turista
68

Jeste li znali da naši susjedi imaju jednu od najužih ulica na svijetu? Zove se Pusti me proć'

I. S.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Jeste li znali da se u Splitu nalazi jedna od najužih ulica na svijetu? Njen naziv je Pusti me proć'.

Nalazi se u centru grada, u Dioklecijanovoj palači, tj. kod Jupiterovog hrama. Široka je 57 centimetara, a duga manje od 10 metara. Nije označena. Odavno je postala turistička atrakcija koji hrle ovdje kako bi se fotografisali i napravili zanimljivu uspomenu.

Prije nego što krenete hodati ovom ulicom, trebati viknuti: "Pusti me proć'" kako bi osoba s druge strane znala da namjeravate proći i zaustavila se na vrijeme.

Nije poznato kako je ova ulica nastala. Neki građani Splita kažu da je izgrađena kako bi ljudi jednostavno i brzo mogli prevoziti robu između luke i gornjeg dijela grada, dok drugi misle da je nastala kako bi mogla pružiti hlad tokom vrelih ljetnih mjeseci.

Snimak ove ulice je nedavno na Instagramu podijelila hrvatska influenserica Danijela Tomšić. U opisu je navela kako su se ovdje kroz stoljeća dešavali ljubavni susreti, prijateljstva, trgovački poslovi itd.

"Znam gdje je ulica, ali nikada nisam prošla kroz nju", "Nakon dvije porcije ćevapa, bit će: 'Pusti me proć'"', "Nisam znala za ovu, ali onu u Vrbniku na otoku Krku smo posjetili. Klančićeva ulica se također smatra jednom od najužih na svijetu", neki su od komentara.