Ljepote prirode
56

Još uvijek tražite destinaciju za odmor? Ove bajkovite lokacije u susjedstvu "oduzimaju dah"

N. O.
Foto: Pixsell/Zvonimir Barisin/Grgo Jelavić
Foto: Pixsell/Zvonimir Barisin/Grgo Jelavić
Ukoliko ste i dalje u potrazi za inspiracijom za putovanje ovog ljeta - bajkovita mjesta susjedne Hrvatske poput uvale Slatina na Korčuli ili popularne plaže Pasjača oduševit će vas kristalnim morem te nevjerovatnim prirodnim okruženjem.

Među bajkovitim lokacijama susjedne Hrvatske izdvaja se plaža Pupnatska Luka koja se nalazi samo 15 kilometara od grada Korčule, u blizini mjesta Pupnat i jedna je od najpoznatijih plaža u Hrvatskoj.

Karakteriše je bistro more, a iako na plaži nema prirodnog hlada, u blizini je borova šuma. Ono po čemu je ova lokacija još prepoznatljiva jeste spektakularan pogled na morski kanal prema Lastovu.

Plaža Pupnatska luka (Foto: Pixsell/Zvonimir Barisin)
Plaža Pupnatska luka (Foto: Pixsell/Zvonimir Barisin)

Na južnoj strani Korčule, između uvala Tri Porte i Nova, nalazi se skrovita i čarobna uvala Slatina. Ova zaštićena oaza relativno je nepoznata i gotovo nenaseljena, bez velikih ljetnih gužvi.

U uvali je tirkizno more, a okružena je borovom šumom koja dodatno pruža osjećaj potpunog mira.

Uvala Slatina (Foto: Zvonimir Barisin/Pixsell)
Uvala Slatina (Foto: Zvonimir Barisin/Pixsell)

Na 30 minuta vožnje od Dubrovnika skrivena ispod strmih litica nalazi se plaža Pasjača koju je specijalizirani portal za putovanja European Best Destinations 2019. godine proglasio najljepšom u Evropi.

Pasjača je nastala kad je 1955. godine probijen tunel do mora, a preostalo kamenje ostavljeno na obali te su u nekoliko godina valovi to kamenje pretvorili u žal, a potom pijesak.

Plaža Pasjača (Foto: Grgo Jelavić/Pixsell)
Plaža Pasjača (Foto: Grgo Jelavić/Pixsell)

Fotografije koje bilježe ljepotu ove lokacije uz pomoć društvenih mreža uzrokovale su da postane prilično popularna te je u posljednje vrijeme posjećuje sve više turista.

Uvala Lovrečina na Braču (Foto: Zvonimir Barisin/Pixsell)
Uvala Lovrečina na Braču (Foto: Zvonimir Barisin/Pixsell)

Uvala Lovrečina slikovita je plaža na sjevernoj ivici otoka Brača, često nazivana "Plava laguna" ovog dijela Hrvatske. Nalazi se u šumskom području istoimenog zaljeva, oko četiri kilometra istočno od ljetovališta Postira.

More u ovoj uvali ima nevjerojatne tirkizne i smaragdne nijanse zbog borova koji okružuju obalu. Isti obalni šumski pojas štiti i plažu od jakog vjetra.