Idilične destinacije
48

Još uvijek tražite ideju za ljetni odmor? Ovo je lista najboljih plaža u Evropi za 2024. godinu

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Rang lista objavljena na stranici European Best Destinations navodi najbolje plaže Starog kontinenta za 2024. godinu, a na prvom mjestu je idilična destinacija na Malti.

Plaže sa zlatnim pijeskom Algarvea i Kanarskih ostrva, divlje plaže Grčke, riječne plaže savršene za porodice, za vodene sportove ili uživanje - sve to obuhvata lista stranice European Best Destinations.

"Priuštite si odmor u ovim utočištima čiste prirode koja nude plaže iz snova i priliku da se odvojite od svijeta i ponovo se povežete sa sobom. Vrijeme je da se prepustite sebi", navode uz listu.

Ova rang lista okuplja najpopularnije plaže za koje su glasali putnici širom svijeta.

Na prvom mjestu je Ghajn Tuffieha zaliv s Malte, smješten u blizini primorskog grada Mellieha, kojeg je Evropska komisija nagradila za svoju posvećenost održivom turizmu. Zaljev Ghajn Tuffieha, sa svojim veličanstvenim liticama i pješčanom plažom, savršena je izbor za vaš odmor.

Ova plaža nudi visoke standarde čistoće i usluga sa restoranima i snack barom. Dostupne su i ležaljke i vodene aktivnosti.

Plaža Monte Clerigo u Aljezuru u Portugalu je na drugom mjestu. Sa svojim slavnim dvorcem, kulinarskom tradicijom, ali i očuvanom prirodom i plažama koje oduzimaju dah, kao što su Amoreira, Bordeira, Odeceixe, Arrifana, Monte Clerigo - Aljezur je fantastična destinacija koju možete odabrati ovog ljeta.

Plaža Oludeniz u Turskoj je na trećem mjestu, a krasi je sitni pijesak i nevjerovatne plave nijanse mora. Na ovogodišnjoj listi se našao i Ksamil u Albaniji, a navode da čista voda koja okružuje ove otoke čini netaknute plaže u tom području još posebnijim.

Lista najboljih evropskih plaža za 2024. godinu uključuje:

  1. Ghajn Tuffieha, Malta
  1. Monte Clerigo, Portugal

  2. Oludeniz, Turska

  3. Canal d'Amour, Grčka

  4. Porto Timoni, Grčka

  5. Las Teresitas, Španija

  1. Odeceixe, Portugal

  2. Zaljev svetog Pavla, Grčka

  3. As Catedrais, Španija

  4. Calpe, Španija

  5. Porto Katsiki, Grčka

  6. Scialara, Italija

  7. Grado, Italija

  8. Ksamil, Albanija

  9. Vai, Grčka