Na rijeci Uni
45

Jubilarna 50. Una regata: Spektakl koji očekuje preko 1.000 učesnika

E. M.
Očekuje se oko 1.000 učesnika
Očekuje se oko 1.000 učesnika
Na Martin Brodu sutra počinje okupljanje učesnika 50. internacionalne Una regate, manifestacije koja slovi za jedan od najatraktivnijih turističkih sadržaja u Bosni i Hercegovini.

Na regatu rijekom Unom poziva Nacionalni park "Una", a kako je u pitanju jubilarna 50. regata, organizatori su, uz podršku Vlade Unsko-sanskog kantona, osigurali kvalitetan program, besplatno učešće, ali i prevoz za građane koji se žele pridružiti programu zvaničnog otvaranja regate sutra u 20:30 sati u Martin Brodu, najavio je Alen Zulić, direktor NP "Una" na press konferenciji, održanoj danas u Bihaću.

Press konferenciji, u znak podrške, pridružili su se i premijer USK Nijaz Hušić sa ministrom privrede Arminom Kardaševićem.

Premijer Hušić kazao je da kantonalna vlast ima jasnu viziju održivog razvoja NP Una koja uključuje i infrastrukturne kapitalne projekte i podršku turističkim sadržajima.

Armin Kardašević, ministar privrede u Vladi USK istaknuo je profesionalnu saradnju sa upravom NP "Una" i resornim federalnim ministarstvom u aktivnostima promocije turizma ali i kapitalnih projekata bitnih za budući razvoj područja Nacionalnog parka gdje je među prioritetima nastavak izgradnje regionalnog puta Kulen Vakuf - Martin Brod.

"Una regata u godišnjem turističkom kalendaru ima posebno mjesto, to je manifestacija koja povezuje tri naša grada i bitan je brend za promociju NP Una", kazao je Kardašević.

Tradicija Una regate seže u 1964. godine, kad je tek osnovano Turističko društvo "Una" uspjelo organizovati prvu regatu.

Do devedesetih godina sudionici regate bili su, u većini, kajakaši i kanuisti. Nakon završetka odbrambeno- oslobodilačkog rata u BiH, turistički radnici obnavili su tradiciju regate a kajakašima i kanuistima se od tad pridružuju i raft čamci, prateći turistički trend spuštanja čamcima na divljim vodama.

Ove godine, procjenjuju organizatori, 50. Una regata okupiće oko 1.000 učesnika.