Tuzlansko izletište
0

Na Ilinčici počela priprema terena za formiranje adrenalinskog parka, bit će postavljen i zip-line

A. K.
Na području tuzlanskog izletišta Ilinčica u toku su radovi koji se odnose na pripremu terena za formiranje adrenalinskog parka, kao nove turističke atrakcije. U okviru njega će biti postavljen prvi zip-line, kao i vještačka stijena.

"Novi lokaliteti za boravak na otvorenom u svrhu unapređenja kvaliteta turističkog proizvoda – Open Air Everywhere", naziv je projekta kroz koji će izletište Ilinčica u Tuzli dobiti nove atraktivne sadržaje.

Kako je navedeno, planirano je da se projektom dodatno unaprijedi turistička infrastruktura izletišta Ilinčica u smislu opremanja i dogradnje postojećih sadržaja namijenjenih za aktivan boravak u prirodi. To će, između ostalog, podrazumijevati izgradnju i postavljanje zip-line poligona u dužini od 100 metara i stijene za penjanje u visini od 10 metara te uređenje rekreativnog parka za najmlađe građane.

"Ovaj projekat se sufinansira sredstvima EU IPA II programa prekogranične saradnje između Srbije i Bosne i Hercegovine, a ukupan budžet iznosi 394.082,03 eura. Dodatno unapređenje turističke infrastrukture izletišta Ilinčica, u smislu opremanja i dogradnje postojećih sadržaja, namijenjenih za aktivan boravak u prirodi, jedan je od ciljeva prekograničnog projekta, kojeg sa partnerima iz Bosne i Hercegovine i Srbije realizuje Udruženje za razvoj Nerda", naveli su iz Turističke zajednice Tuzle.

Prema riječima gradonačelnika Tuzle Zijada Lugavića, trenutno je u toku priprema terena, naglasivši da je ovo još jedan od projekata iz sredstava Evropske unije, koji je Gradska uprava Tuzle uspjela privući i u konačnici dobiti.

Ilinčica je idealna lokacija za piknike, šetnje, biciklizam, trčanje ili jednostavno druženje i boravak u ugodnom šumskom ambijentu. Upravo zbog toga iz Turističke zajednice Tuzle turistima koji dolaze u grad soli prvenstveno zbog kupanja u panonskim jezerima, preporučuju da dio svog odmora provedu i u nešto drugačijem ambijentu Ilinčice.