Izbor magazina TimeOut
471

Na listi najpotcjenjenijih turističkih destinacija svijeta je i grad iz BiH: "Šarmantan koliko to može biti"

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Magazin TimeOut objavio je listu najpotcjenjenijih turističkih destinacija svijeta, a na njoj se našla i jedna prilično neočekivana destinacija iz BiH - Srebrenik.

Kako navodi TimeOut, u vrijeme prekomjernog turizma, mnogi traže alternative za popularne destinacije. Dok zemlje poput Italije i Japana smišljaju načine za preraspodjelu turizma sa prenaseljenih žarišta u manje posjećena područja, među putnicima je prekomjerni turizam doveo do trenda "destination dupes".

Trend označava da turisti prenatrpane destinacije za odmor zamjenjuju za one s manje gužve, jeftinije, ali jednako dobre alternative. Mreža stručnih urednika i svjetskih putopisaca magazina TimeOut je kreirala listu alternativa popularnim destinacijama.

Na 16. mjestu liste se našao Srebrenik, a TimeOut Bosnu i Hercegovinu karakteriše kao "vjerovatno najpotcjenjeniju evropsku destinaciju".

"BiH je prepuna šarmantnih gradova, a Srebrenik je šarmantan koliko to može biti. 'Kraljevski grad' je dom najočuvanije srednjovjekovne tvrđave u Bosni, fascinantne građevine iz dvanaestog stoljeća koja gleda na dolinu, prepunu mitova i legendi. Sa vrha Majevice se pruža nevjerovatan pogled, dok relativno nedavno otkriveno jezero Ingram odiše romantikom. Dodajte ukusnu hranu, živahne kafiće i graciozne džamije, i dobit ćete dragulj koji čeka da bude otkriven", naveli su.

Na listi su i destinacije poput Filandije u Kolumbiji, južnog Tunisa te Plymoutha u Engleskoj, a cjelokupni popis možete pogledati na linku.