Poseban šarm
27

Najljepše selo na svijetu se nalazi u Francuskoj: Gordes privlači posjetitelje iz cijelog svijeta

D. V.
Selo Gordes (Foto: Shutterstock)
Selo Gordes (Foto: Shutterstock)
Prema američkom turističkom magazinu Travel+Leisture, francusko selo Gordes spada među najljepša sela na svijetu. Zbog svoje jedinstvene ljepote, kulturnog bogatstva i šarma privlači turiste iz cijelog svijeta.

Selo Gordes zbog svoje ljepote je lokacija na kojoj se često snimaju filmovi i televizijske serije. Njegova historija datira još od rimskog doba, a tokom srednjeg vijeka poprimilo je izgled koji i sada ima.

Karakteristično je po svojim uskim ulicama i prolazima, kao i srednjevjekovnom dvorcu iz kojeg se pruža pogled na dolinu i kamene kuće. Dvorac je izgrađen u 11. stoljeću, a godinama kasnije je proširen i obnovljen. S njega se pruža jedinstven pogled na kompletno selo.

U Gordesu se nalazi i nekoliko muzeja, među kojima Moulin des Bouiloons koji prati historiju ruralnog života i muzej Pol Mara koji je posvećen umjetniku koji je živio u ovom selu.

Za ljubitelje umjetnosti dostupne su i mnoge umjetničke galerije poput galerije slikara Johannea Spinellea. Gordes je često mjesto održavanja mnogih festivala, a najpoznatiji je Festival tartufa koji se organizuje svakog februara.

Zbog izuzetno razvijene poljoprivrede Gordes je vremenom jako napredovao, a osim navedenog poznat je i po proizvodnji keramike.

Uz mnoštvo sadržaja ovo selo važi za lokaciju koju vrijedi posjetiti i kojoj se mnogi posjetitelji zbog posebne ljepote i šarma rado vraćaju.