Bez kratkoročnih najmova
56

Nema više iznajmljivanja stanova za turiste: Barcelona do 2029. godine želi biti bez Airbnb-a

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Barcelona, ​​jedan od najposjećenijih gradova Evrope, planira zabraniti iznajmljivanje stanova turistima do 2029. godine kako bi se ublažio nedostatak stambenog prostora za lokalce u drugom najvećem gradu Španije.

Licence za 10.101 stan koji je trenutno odobren za kratkoročni najam i koji su dostupni na platformama kao što su Airbnb i Homeaway neće biti obnovljene kada isteknu u novembru 2028. godine, otkrio je gradonačelnik Barcelone Jaume Collboni na konferenciji za novinare.

"Grad ne može dozvoliti da se toliki broj stanova koristi za turističku djelatnost u vrijeme teškog pristupa stanovanju i kada su očigledni negativni efekti turističke prenaseljenosti", dodao je on.

To znači da će "od 2029. godine", ako ne bude zastoja, "turistički stanovi kako ih mi danas zamišljamo nestati iz grada Barcelone".

Gradovi poput Berlina, Pariza i Barcelone kažu da web stranice za iznajmljivanje domova za turiste uskraćuju mještanima stanove za dugoročni najam i podižu cijene kuća koje ostaju na tržištu.

Collboni je rekao da je bum kratkoročnih iznajmljivanja u Barceloni pomogao da se povećaju zakupnine za 68 posto u gradu, a troškovi kupovine kuće za 38 posto.

"Suočavamo se sa onim što smatramo najvećim problemom Barcelone", rekao je on.

Njegova prethodnica, bivša stambena aktivistica Ada Colau, obustavila je izdavanje novih dozvola za turističke apartmane i zabranila otvaranje novih hotela u najpopularnijim dijelovima grada u sklopu napora da se smanji preveliki turizam.

Ipak, to nije spriječilo da se broj posjetitelja grada, koji je poznat po svojoj arhitekturi, muzejima i plažama, nastavi povećavati, posebno nakon ukidanja ograničenja putovanja zbog pandemije.

Nekoliko lokalnih udruženja pozvalo je na demonstracije 6. jula sa sloganom: "Dosta! Zaustavimo turizam!".

Skup će uslijediti nakon drugih sličnih demonstracija održanih posljednjih mjeseci u drugim španskim turističkim mjestima kao što su Kanarska ostrva i Palma de Mallorca.