U Saudijskoj Arabiji
65

Novi najveći aerodrom na svijetu otvara se 2030. godine, a ovako će izgledati

D. B.
U Rijadu u Saudijskoj Arabiji će 2030. godine biti otvoren novi aerodrom, koji će ponijeti titulu najvećeg na svijetu.

Riječ je o Međunarodnom aerodromu King Salman, koji se će imati šest ogromnih pisti, a njegova cijena iznosi 23 miliona funti. Prostire se na površini od 57 kvadratnih kilometara, a čak 12 kvadratnih kilometara površine je namijenjeno za prodavnice. Ljubitelji shopinga će moći uživati dok čekaju na svoje letove.

Dizajn aerodroma potpisuje kompanij Foster + Partners, koja je radila i na Midtown Bus Terminalu u New York Cityju te novom aerodromu u Marseilleu. Aerodrom će integrisati postojeće terminale Međunarodnog aerodroma King Khalid, koji su u funkciji od 1983. godine.

Još uvijek nije poznato koje će aviokompanije koristiti Međunarodni aerodrom King Salman, no bit će otvoreno 150.000 novih radnih mjesta, od kontrolora leta do šankera.

Aerodrom će moći primiti 120 miliona putnika godišnje, odnosno 185 miliona do 2050. godine. Jedan od njegovih ciljeva je da unaprijedi turizam u Rijadu.

"Ovaj aerodrom je dio vizije Saudijske Arabije da uvrsti Rijad u top 10 najvećih gradskih ekonomija u svijetu te da podrži rast populacije na 15 do 20 miliona ljudi do 2030. godine", javlja Saudijska novinska agencija.

Trenutno je Međunarodni aerodrom King Fahd najveći na svijetu, a poznat je i kao Aerodrom Dammam u Saudijskoj Arabiji.

Za komercijalne letove je otvoren 1999. godine te je prethodno služio kao američka zračna baza tokom Zaljevskog rata, a sada nudi konekcije za 43 destinacije.

Aerodrom trenutno godišnje primi više od 10 miliona putnika, a koristi ga 37 aviokompanija. Također, ovo je treći najveći saudijski aerodrom kada je riječ o broju putnika.