"Upoznaj Krajinu"
52

Objavljen je prvi turistički vodič Unsko-sanskog kantona: Predstavlja više od 100 lokacija

N. O.
Džejlan Kišmetović, autor vodiča "Upoznaj Krajinu"
Džejlan Kišmetović, autor vodiča "Upoznaj Krajinu"
Džejlan Kišmetović autor je prvog turističkog vodiča Unsko-sanskog kantona koji nosi naziv "Upoznaj Krajinu" i rezultat je trogodišnjeg istraživanja.

Unsko-sanski kanton ima čime da se ponosi kada je riječ o turizmu - pored rijeka Une i Sane, te dvorca Ostrožac ovaj kanton posjeduje širok spektar znamenitosti u koje spada veliki broj tvrđava i utvrda, rječica, izletišta itd. Sve to predstavljeno je u vodiču "Upoznaj Krajinu" čiji je autor Kišmetović.

"Također, možemo se pohvaliti i bogatom historijom i historijskim znamenitostima i ličnostima. S obzirom na to da je ovo prvi ozbiljan projekt koji objedinjuje cijelu Krajinu, odnosno Unsko-sanski kanton kada je riječ o turizmu smatramo da je ovaj projekt od važnog značaja kako za domaće stanovništvo, tako i strance i općenito za samu granu turizma", kaže autor vodiča Džejlan Kišmetović.

Ističu da je njihov cilj i misija da predstave kako u stvari naš kanton izgleda, odnosno šta sve nudi od prirodnih ljepota i bogatstva.

"U budućnosti imamo u planu da prevedemo turistički vodič na nekoliko stranih jezika. Ideja za izradu ovog vodiča nastala je u doba koronavirusa, u to doba kada smo bili spriječeni putovati izvan granica naše zemlje, odnosno kada su bile uvedene velike restrikcije, pa smo odlučili istraživati naš kanton, odnosno ono što nas okružuje. Tom prilikom napravili smo spisak sa lokacijama koje bi mogli obilaziti, taj spisak je sadržavao skoro 80 lokacija, da bi kasnije kroz istraživanje došli do brojke preko 100 lokacija u Unsko-sanskom kantonu", kazao je Kišmetović.

Istaknuo je da da je ovaj projekat reliziran bez podrške kantolane vlasti, a da su vodič izdali sami autori te agencija IBC, uz podršku Udruženja građana Bosanske Krajine i pojedinih turističkih zajednica i gradova/općina.