Za ljubitelje koktela
9

Objavljena lista 50 najboljih barova svijeta za 2024. godinu

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Ljubitelji koktela širom svijeta uputili su pogled ka Madridu u Španiji da vide koji su barovi uvršteni na listu 50 najboljih barova svijeta 2024. godine.

Lista, koja je prvi put objavljena 2009. godine, a koju je kreirala medijska kompanija William Reed, postala je godišnji događaj koji u fokus stavlja najbolje svjetske koktel majstore i koktele.

U svijetu pića i gostoprimstva koji se stalno mijenja. To nije samo pregled trendi spotova, to je globalni svjetionik za kulturu koktela, koji prikazuje kreativnost, inovaciju i umjetnost pravljenja koktela u svom najboljem izdanju.

Lista je pokazala da može katapultirati manje poznate barove na svjetsku scenu, privlačeći putnike i jačajući lokalnu ekonomiju. To inspiriše barmene da pomjere svoje granice, prihvaćajući nove tehnike i sastojke koji podižu okus.

Za mnoge pojedince predstavlja koktel listu iz snova. Gledano u cjelini, lista naglašava bogatu raznolikost industrije i etos koji pomjera granice – bilo da je u pitanju bezvremenski šarm The Connaughta u Londonu ili okus koji pomiče granice Handshake Speakeasyja u Mexico Cityju.

Jedan vrhunac s najnovije liste, koja uključuje nekoliko barova iz SAD-a, je globalna ravnoteža barova. Svi kontinenti osim Afrike i Antarktika imali su predstavnike na listi.

London i New York izjednačili su se za najnagrađivanije gradove s po četiri bara na listi, a Velika Britanija i SAD su završile sa po pet barova. Meksiko je nastavio svoj brzi uspon u svijetu koktela završivši izjednačen s Italijom sa četiri bara u prvih 50. Na listi je bilo šesnaest novajlija.

Ovo je prvih deset najboljih barova u svijetu:

  1. "Handshake Speakeasy", Mexico City

  2. "Bar Leone", Hong Kong

  3. "Sips", Barselona

  4. "Tayēr + Elementary", London

  5. "Jigger & Pony", Singapur

  1. "Line", Atina

  2. "Tres Monos", Buenos Aires

  3. "Alquímico", Kartahena

  4. "Zest", Seul

  5. "Paradiso", Barselona

Svaki bar ljubiteljima pića nudi visokokvalitetne napitke i bezvremenski osjećaj koji klasični bar čini nezaboravnim. Na ovom linku možete pogledati kompletnu listu 50 najboljih barova u svijetu.