Prema The Guardianu
50

Odredišta koja će vam ove jeseni ponuditi drugačija iskustva, na listi i jedna lokacija iz susjedstva

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Godišnji odmor ne mora nužno značiti odlazak na more i izležavanje na plaži. Možete ga iskoristiti za različite aktivnosti, koje će vam donijeti nova iskustva. Ako ste ove jeseni planirali putovati, možda će vam se svidjeti neka od ideja koje preporučuje poznati britanski magazin.
Naime, The Guardian je nedavno podijelio 10 evropskih lokacija koje ove jeseni nude festivale s različitim, zanimljivim aktivnostima, a jedna od njih nalazi se u susjedstvu.

Oni su istakli da godišnji odmor možete iskoristiti za odlazak u Istru, gdje ćete brati tartufe i masline na imanju jednog poznatog hotela.

"Od početka oktobra do sredine novembra gosti se mogu pridružiti berbi maslina i proizvodnji ulja, ali i ljuštenju kamenica na obližnjim obalama te traženju tartufa. Hotel također nudi degustacije vina i obilaske, dok restoran proizvodi jela stvorena iz vrta površine 1,5 hektara s više od 44 vrste voća, povrća i začinskog bilja", naveli su.

Pored Istre, preporučuju i odlazak u druge Evropske zemlje, koje također nude različita iskustva. U Rumuniji također možete brati tartufe u poznatoj šumu Vale, dok u Švedskoj možete loviti crne jastoge.

U Španiji, možete brati šipak i smokve, dok je Sicilija rezervisana za branje začinskog bilja i lješnjaka. Na obroncima Dolomita u možete brati brojne vrste biljaka, dok na Amalfijskoj obali u Italiji možete ići na festivale sira i vina.

U portugalskoj dolini Douro možete se upustiti u avanturu berbe grožđa, dok u Francuskoj možete doživjeti slično iskustvo, ali sudjelovati u tradicionalnom gaženju grožđa. Za kraj, preporučuju i odlazak na estonski otok Padaste, gdje možete brati gljive i bobičasto voće.