Turisti se rado vraćaju
0

Ove evropske zemlje imaju najljubaznije ljude: Austrija je na prvom mjestu

D. V.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Čini se lakim smatrati mnoge gradove i njihove mještane ljubaznim, ali za to postoji mnogo mjerila koji utječu na to da li se turisti nekim mjestima rado vraćaju.

Mnogi svoj utisak o gradovima koji posjete temelje na ljubaznosti i susretljivosti mještana ili ipak na tome da li im konobar donese kafu uz osmijeh ali i osjećaju prihvatljivosti.

Ipak, govoreći o državama koje su "prijateljski" nastrojene klasifikacija je mnogo teža. Karakter i ponašanja ljudi koji žive u sjevernim zemljama mogu biti mnogo drugačiji u odnosu na one koji žive u južnim zemljama, a isto je i kada je riječ o ljudima koji žive u gradovima i selima.

Sve te razlike nisu spriječile magazin "Conde Nast Traveller's Readers' Choice Awards" da kreira listu od 10 najljubaznijih zemalja Evrope, a sve se temeljilo na iskustvima čitatelja koji su posjetili ove zemlje.

Prema rezultatima ubjedljivo prvo mjesto zauzela je Austrija sa postotkom od 93,88 od 100, a prethodne godine na ovoj poziciji bila je Irska.

Najzaslužnija stavka za poziciju Austrije je svijest o životu i ljepota ove zemlje koja privlači turiste da je sve više posjećuju i uživaju u svemu što nudi.

Iako se Dublin ne nalazi na listi najprijateljskih gradova, na drugom mjestu najljubaznijih zemalja našla se Irska.

U nastavku donosimo I kompletan poredak najljubaznijih zemalja u Evropi:

  1. Austrija
  2. Irska
  3. Hrvatska
  4. Portugal
  5. Grčka
  6. Island
  7. Švicarska
  8. Turska
  9. Španija
  1. Francuska

Osim ovih "Conde Nast Traveller's Readers' Choice objavio je i sve pojedinačne kategorije i nagrade.