Iznad vezirskog grada
136

Pogled iz zraka na Travničku tvrđavu: Jedna je od najljepših i najočuvanijih u BiH

N. O.
(Foto: Klix.ba)
Tvrđava Stari grad u Travniku jedna je od najočuvanijih iz srednjovjekovne Bosne, a istovremeno i jedan od simbola "grada sa hiljadu vrela".

U do sada poznatim historiografskim izvorima ne postoji podatak o godini i trajanju izgradnje, kao ni o graditelju. Historičari su saglasni da je tvrđava sagrađena u drugoj polovini 14. ili prvoj polovini 15. stoljeća.

Prema nekim indicijama po načinu kako je izgrađena, pretpostavlja se da ju je izgradio Tvrtko II Kotromanić, dok dio historičara, kako se navodi na stranici Muzeja Travnik, smatra da je to uradio kralj Stjepan Dabiša.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Današnji izgled Tvrđave rezultat je intervencija osmanskih neimara. Turski majstori su izvršili nekoliko intervencija nakon osvajanja, pojačali su odbrambene bedene, sagradili dodatne, utvrdili šesnaestougaonu kulu i sagradili prvu džamiju u gradu Travniku. Džamija je najprije služila vojnoj posadi, ali ju je danas nemoguće vidjeti, jer se urušila između dva svjetska rata i ostala je samo njezina munara.

Tvrđava je 1953. godine stavljena na brigu Zavičajnog muzeja Travnik.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Do tvrđave se dolazi uz najstariju travničku ulicu "Varoš", odatle se počeo razvijati sam grad Travnik. Pred samom tvrđavom nalazi se prilazni most, izgrađen od sedre, a prolaskom kroz kapiju tvrđave, posjetiocima se pred očima pruža prelijepi panoramski pogled na cijeli Travnik i veliki dio Lašvanske doline.

Ljepotica iznad vezirskog grada, bila je svjedok mnogih ratova i smjena vojnih odora, a u 18. i 19. stoljeću ostala je ponajprije ostala upamćena kao gubilište za nepokorne bosanske begove i age, kao i svakovrsne prestupnike.