Duga historija
36

Prag ima Sarajevsku ulicu koja na svom kraju krije hladnoratovsku tajnu

B. H.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
U srcu jednog od najljepših gradova Evrope, Praga, nalazi se jedinstvena i šarmantna Sarajevska ulica. Ova slikovita ulica ne samo da oduševljava svojom arhitekturom, već je i simbol historijskih veza između dvaju gradova, Praga i Sarajeva.

Sarajevska ulica dobila je ime daleke 1947. godine kada su, tada Čehoslovačke vlasti htjele pokazati uske veze sa tadašnjom Jugoslavijom. Pored Sarajevske, u neposrednoj blizini nalazi se i Beogradska, Ljubljanska, Zagrebačka ali i Jugoslavska ulica.

Sama ulica se sastoji od niza građevina koje su izgrađene u vrijeme Austro-ugarske monarhije a po ljepoti se posebno ističe stambena zgrada koja se nalazi na križanju sa Rejskovom.

Na krajnjoj sjevernoj strani Sarajevske ulice nalazi se Park Folimanka, zeleni raj koji pruža utočište umornim gradskim dušama. Park je savršeno mjesto za šetnju, trčanje, rekreaciju i opuštanje s obitelji i prijateljima. Njegova bujna vegetacija, i dobro održavane staze privlače posjetitelje tokom svih godišnjih doba.

Ovaj park ne samo da oduševljava ljepotom prirode, nego i svojom historijom zahvaljujući skloništu koje se nalazi duboko pod zemljom, spremno pružiti zaštitu u slučaju nuklearnog napada.

Sklonište Folimanka poznato je kao najveća podzemna građevina u četvrti Prag 2.

Izgrađeno je početkom 1960-ih godina u jeku Hladnog rata. Njegova unutrašnjost od 1.332 m² može primiti do 1.300 osoba. Sklonište je održavano i potpuno je funkcionalno s rasvjetom, grijanjem i ventilacijom.

Ukoliko vas put navede prema Pragu, nemojte propustiti priliku da posjetite Sarajevsku ulicu, i prekrasni park Folimanka koji se nalazi na njenom kraju.