Posjetio Atinu
54

Robert Dacešin objasnio zašto grčke skulpture imaju male penise: To je bila velika vrlina

D. J.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Bosanskohercegovački pustolov Robert Dacešin posjetio je Atinu gdje je snimio brojne zanimljive sadržaje, a između ostalog objasnio je i zašto grčke skulpture imaju male penise.

Dasešin ističe da je razlog za takvo prikazivanje muškaraca bio vrlo jednostavan.

"U to vrijeme skulptura sa velikim penisom obično bila povezana sa nekim simbolom divljaštva i nekontrole te da bi obično neka mitska bića koja su smatrana lošim u društvu imala velike penise", objasnio je Robert.

"S druge strane, neko ko je mudar, racionalan, obrazovan uvijek bi bio prikazan sa malim penisom te nasuprot onoga što mi danas mislimo, mali penis u to doba bio je velika vrlina", dodao je.

"Mozda u to doba. To doba nije više", našalila se jedna pratiteljica u komentaru i pokupila gotovo 50 lajkova.

Inače, ovu tezu su ranije potvrdili i znanstvenici.

Većina povjesničara smatra da je najprihvatljivije tumačenje ono da je mali penis znak skromnosti, racionalnosti i samokontrole koja se cijenila, dok je veliki penis znak idiotske i animalističke pohote i potpunog nedostatka kontrole. Primjerice, satiri su najčešće prikazivani kao pijani poluljudi s velikim erekcijama (ponekad veličine torza) i predstavljali su gubitak kontrole.

Znanstvenica Ellen Ordesson 2019. zaključila je da su Grci cijenili estetiku manjih penisa jer su držali do umjetničkih ideala koji su se vrtjeli oko ravnoteže. Ništa nije smjelo biti preveliko ili uneravnoteženo. Isto tako, ovo je mogla biti i refleksija u društvu ukorijenjene erotizacije mladića.

Sličan stav mogao se pronaći i kod starih Egipćana, ali i Rimljana koji su mnogo toga posudili od Grka. Srednjovjekovni umjetnici također su velika spolovila koristili kako bi prikazali zlo i herezu ili pak izazvali podsmijeh.