Ko može priuštiti
2.1k

Spakujte kofere: Maldivi ukidaju sva ograničenja za posjetioce

S.H.P.
Sljedećeg mjeseca Maldivi će se otvoriti za sve posjetioce i neće imati nikakvih ograničenja. Trenutno se svako jahtom ili privatnim avionom može uputiti na Maldive, ali svi ostali putnici ipak će morati pričekati još dvije sedmice.

Prema prethodno donesenim mjerama, svi putnici trebali su dostaviti dokaz da su negativni na koronavirus, no sada je ova otočna zemlja odlučila svim turistima dopustiti da bez prethodnog testiranja i izolacije borave na Maldivima.

Prošli mjesec Maldivi, koji su zatvorili svoje granice u martu, najavili su postupno ponovno otvaranje.

"Planiramo ponovo otvoriti granice za posjetitelje u julu 2020", kazale su vlasti naglasivši da gostima neće naplaćivati ​​nikakve dodatne naknade.

Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock

Na Maldivima je do sada zabilježeno gotovo 2.000 potvrđenih slučajeva i pet smrtnih slučajeva uzrokovanih koronavirusom.

Kada se zemlja izolirala, 30 odmarališta ostalo je otvoreno jer su se gosti odlučili samoizolirati na Maldivima, a ne vraćati se kući.

Ministar turizma Ali Waheed prošli je mjesec kazao da je utjecaj panedmije koronavirusa bio razorniji od cunamija koji je ovo mjesto pogodio 2004. godine i globalne finansijske krize 2008. godine.

"Prvi put u 47 godina turizma na Maldivima doživjeli smo nulti dolazak turista od ovog marta. Ne možemo dugo držati granice zatvorenima", kazao je Waheed.

Maldivi su tokom 2019. godine dočekali više od 1,7 miliona posjetitelja, a vlasti su očekivale da će se ove godine ovaj broj popeti na dva miliona.