"Mala Jugoslavija"
123

U Hrvatskoj postoji "otok bratstva i jedinstva": Turista nema, a na struju i vodu možete zaboraviti

I. S.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Stanovnici Pule Verudu (Fratarski otok), često nazivaju otokom bratstva i jedinstva. Osim njih, rijetko ko zna za ovo zanimljivo mjesto.

Nalazi se na jugu Pule, a njegova površina je nešto manja od 200.000 kvadratnih metara. Samostan svete Marije je ovdje osnovan u 18 stoljeću, a zatvoren je 1806. godine.

Franjevci ponovo dolaze na Verudu 1920. godine. Izgradili su samostan svetog Antuna Padovanskog. Kako je navedeno u ovom zanimljivom prilogu VIDA TV, stanovnici ne vole pretjerano govoriti o Fratarskom otoku i radije bi ga zadržali kao svoju tajnu.

Kao što možete pretpostaviti, za razliku od ostalih krajeva Hrvatske, na Fratarskom otoku nije razvijen turizam. Ovdje dolazi tek poneki avanturist. Zbog očaravajućih lokacija u njegovoj blizini, ovdje stiže tek poneki ronilac.

Uprkos tome što nema turista, tu je kamp. Međutim, u njemu nema struje ni vode. Ne postoji ni prodavnica. Stanovnici Pule bez obzira na to stižu ovdje kako bi se kvalitetno odmorili od svakodnevnice.

"Ovdje štagod da ti treba, moraš pitati susjeda. To više nigdje ne postoji. Ovdje to postoji. Uglavnom je dobro. Sve je super. Mala Jugoslavija", kazao je kamper Dario.

Mnogi gledatelji su oduševljeni onime što su vidjeli u ovom prilogu.

"Divno je da postoji takav otok. Živi i zdravi bili i tako nastavili", "Odličan video. Ovo je primjer zašto volim ljude", "Uživala sam gledajući ovaj film. Divni ljudi, divan otok", neki su od komentara korisnika YouTubea.