Najzdravije voće
271

U Saudijskoj Arabiji održava se najveći svjetski festival hurmi koji okuplja hiljade posjetitelja

D. J.
Foto: Facebook/TasteAtlas
Foto: Facebook/TasteAtlas
U srcu regije Al-Qassim u Saudijskoj Arabiji, Buraidah Date Festival pretvara grad u užurbano središte trgovine i kulture. Prepoznat kao najveći svjetski festival hurmi, ovaj događaj privlači hiljade posjetitelja i trgovaca, slaveći bogatu poljoprivrednu baštinu regije.

Ovaj festival, koji nije samo velika tržnica, već i slamka spasa za hiljade farmera i mladih koji ovise o prihodu od uzgoja hurmi, održava se svake godine u augustu.

Saudijska Arabija ima najveći broj stabala palmi hurmi na svijetu i pokriva otprilike 25 posto svjetske proizvodnje hurmi. Samo regija Qassim ima oko 7 miliona palmi hurmi.

Ovisno o sorti, svježe hurme su prilično male, a boje se kreću od jarko crvene do svijetlo žute. Ovu zdravu namirnicu proglasili su najzdravijom među voćem, a zbog utjecaja na zdravlje preporučuju je i stručnjaci. Hurme su prvenstveno veoma hranjive, pogotovo jer su sušene, zbog čega je sadržaj kalorija veći nego kod većine svježeg voća, a većina tih kalorija dolazi iz ugljikohidrata.

Uprkos kalorijama, hurme pored značajne količine vlakana sadrže i neke važne vitamine i minerale. Hrana bogata vlaknima se često preporučuje kako bismo unaprijedili našu probavu, a i savršen je izbor za vrijeme posta. Nadalje, vlakna mogu biti korisna i za kontrolu šećera u krvi.