Uvedene nove mjere
58

U Veneciji zabranjene velike grupe turista i korištenje megafona

D. B.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Prema novim pravilima, u Veneciji su turističke grupe ograničene na 25 ljudi, dok je korištenje megafona zabranjeno, javlja BBC.

Mjere su uvedene kako bi se ograničio utjecaj prekomjernog turizma u italijanskom gradu, čiji ga kanali u historijskim kvartu čine jednim od najposjećenijih u Evropi. Venecija je uvela i dnevnu ulaznicu u grad ranije ove godine, koja košta pet eura i to nakon što je 2021. godine zabranjeno pristajanje kruzera.

Prekomjerni turizam se smatra jednim od najvažnijih pitanja za Veneciju, u kojoj živi 250.000 ljudi, no 2019. je ovaj grad posjetilo više od 13 miliona ljudi. Od tada je broj turista opao, no očekuje se da će nadmašiti predpandemijske nivoe u narednim godinama.

Venecija je doživjela egzodus lokalnog stanovništva zbog straha da bi turisti mogli preplaviti historijski ostrvski grad. Udruženje Ocio, koje prati stanovanje u gradu, u nedavnom istraživanju je ustanovilo da historijska četvrt ima 49.000 kreveta za turiste, što je više nego dvostruko u odnosu na raspoložive za stanovnike.

Promjene turističkih pravila uslijedile su nakon što su stručnjaci UNESCO-a prošle godine upozorili da bi Venecija mogla biti dodana na listu ugroženih mjesta svjetske baštine, jer utjecaj klimatskih promjena i masovnog turizma prijete da izazovu nepovratne promjene.

UNESCO to na kraju nije učinio jer je prepoznao pokušaje rješavanja problema otoka putem sistema protiv poplave i mjera za smanjenje utjecaja masovnog turizma.