Vrijedan posjete
18

Upoznajte ljepote Cordobe: Španski grad koji ima čak četiri lokacije na UNESCO-ovoj listi

D. V.
Cordoba (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Cordoba (Foto: Shutterstock/Klix.ba)
Španski grad Cordoba može se pohvaliti sa čak četiri lokacije koje su pod zaštitom UNESCO-a. Zbog toga, ovaj grad sve više postaje prepoznat među turistima iz cijelog svijeta.

Cordoba je smještena u Andaluziji, a od Madrida je udaljena oko 2 i po sata, dok od Seville 45 minuta. Godišnje je posjeti oko million turista, a ima skoro 330.000 stanovnika.

Čak četiri lokacije iz ovog grada našle su se na listi UNESCO-ove Svjetske baštine, a kako bi se uopšte našli na ovoj listi potrebno je da zadovolje određene kriterije UNESCO-a.

Jedan od uvjeta je univerzalna vrijednost, kao i zadovoljenje jednog od deset kriterija Odbora svjetske baštine, poput toga da lokacija treba predstavljati remek djelo i biti jedinstvena.

Sve lokacije u ovom gradu koje su se našle na listi nalaze se u centru, pa se turistima preporučuje da ih obilaze pješke.

Prvo mjesto koje je dospjelo na listu Svjetske baštine još 1984. godine je kordobska Velika džamija. Izgrađena je između 784. i 786. godine, kao džamija, a zatim u 13. stoljeću nakon što su kršćani zauzeli ovaj grad pretvorena je u katedralu.

Historijski dio grada je ujedno i labirint uskih ulica sa spomenicima koji potiču iz vremena rimskih, kršćanskih i arapskih vladara grada. Centar je okružen kordobskom Velikom džamijom i srednjovjekovnom tvrđavom Alcazar. Ovaj dio grada proglašen je dijelom UNESCO-ove Svjetske baštine 1994. godine.

@senses_of_spain

I recently saw someone comment that Córdoba was only worth visiting for the Mezquita, and I couldn’t believe it because there are SO many things to do in Córdoba besides its most famous monument (stunning though that is!). It’s a timeless city with so much history, culture and beauty, not to mention wonderful food. I’ll be sharing more Córdoba content, so follow to see some of the many reasons why this city deserves so much more than a day trip, and NEEDS to be on your Spain bucket list. If you’ve been here, tell me what your highlights were and let’s share the Córdoba love. ⬇️ 💬 #sensesofspain #cordobacapital #cordoba #andalucia

♬ sonido original - Gibran Alcocer
Festival dvorišta je posebna tradicija Cordobe koju je lokalno stanovništvo započelo još 1918. godine. U prve dvije sedmice maja, svake godine lokalno stanovništvo kroz festival predstavlja svoje dvorište i baštu i takmiči se. Ovaj festival i običaj uvršten je na listu UNESCO-ve baštine 2012. godine, a za sve turiste koji dolaze u tom periodu lijepa je vijest i što se učestvovanje na festivalu ne plaća.

Posljednja lokacija koja je pod zaštitom UNESCO-a u ovom gradu je Medina Azahara, koju su između 936. i 976. godine izgradili tadašnji muslimanski vladari. Ovaj dio sada je arheološko nalazište.

Uz niz jedinstvenih lokacija Cordoba počinje sve više važiti za turističku destinaciju koju vrijedi posjetiti i kojoj se turisti rado vraćaju.