Na koga se odluka odnosi
5

Venecija planira povećati cijenu jednodnevnog boravka za određene turiste

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Vlasti Venecije odlučile su povećati cijene jednodnevnih izleta od 18. aprila naredne godine, gdje će turisti koji odluče u posljednjem trenutku posjetiti ovaj italijanski grad, morati platiti 10 eura za obilazak.

Također, povećat će i broj dana kojim se mora platiti iznos od 10 eura. Ova odluka primjenjivat će se od svakog petka do nedjelje i praznicima od 18. aprila do 27. jula 2025. godine odnosno ukupno 54 dana po sezoni.

Inače, ovogodišnja sezona je uključivala je ukupno 29 dana, gdje su turisti morali platiti pet eura za obilazak grada.

Odluka se ne odnosi na turiste koji borave u venecijanskim hotelima jer već plaćaju boravišnu taksu, a neće se odnositi ni na stanovnike, posjetitelje koji su rođeni u Veneciji, studente i radnike. Osim toga, važno je naglasiti da oni turisti koji izvrše rezervaciju barem četiri dana ranije prije dolaska, plaćaju iznos od pet eura.

Gradonačelnik Luigi Brugnaro naglasio je da je cilj poreza pomoći gradu i njegovim građanima u borbi protiv pretjeranog turizma i izbjegavanju velikog priljeva posjetitelja tokom praznika i vikenda.

"Venecija je prvi grad na svijetu koji pokušava riješiti problem prekomjernog turizma. Postigli smo dobre rezultate", rekao je gradonačelnik.

Nakon završetka ovogodišnje sezone, vlast je objavila da su na ovaj način uspjeli prikupiti više od dva miliona eura, međutim stanovnici nisu bili zadovoljni. Mnogi smatraju da naplaćivanje ulaznica nije spriječilo masovne posjete turista te da novac na kraju nije usmjeren za rješavanje poteškoća u kojima se stanovnici nalaze.

Također, vlast je ove godine donijela odluku i o broju ljudi u turističkim grupama, u kojim sada može biti najviše 25 osoba. Zabranili su i korištenje zvučnika, kako vodiči ne bi uznemiravali lokalno stanovništvo.