Brojni sadržaji
0

Više od 100.000 turista posjetilo Jahorinu tokom rekordne ljetne sezone: Traju pripreme za zimu

N. O.
Ljetna sezona 2024. na Jahorini uspješno je privedena kraju, a zabilježeni rezultati svjedoče o rastućoj popularnosti ove olimpijske planine kao destinacije koja nudi aktraktivne sadržaje tokom cijele godine.

Tokom 84 dana ljetne sezone, Jahorinu je posjetilo preko 100.000 turista koji su ostvarili više od 155.000 prolaza na ljetnim atrakcijama, čime je postignut novi rekord.

Najveći broj posjeta domaćih turista zabilježen je iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Pala, Banje Luke, Trebinja, Mostara, Zenice i Doboja, ali je važno napomenuti da su imali goste iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.

Ove godine, građanima BiH pružena je jedinstvena prilika da uživaju u atrakcijama po sniženim cijenama, zahvaljujući popustu od 50 posto. Također, tokom sezone organizovana su četiri promotivna perioda za sve posjetioce, što je dodatno doprinijelo velikom interesovanju.

Direktor Olimpijskog centra Jahorina, Dejan Ljevnaić izrazio je svoje zadovoljstvo povodom još jedne uspješne sezone na Jahorini.

"Ponosni smo na postignute rezultate ove ljetne sezone. Jahorina se kontinuirano razvija i postaje lider turizma u regionu, zahvaljujući posvećenom radu našeg tima i podršci Vlade Republike Srpske. Nastavit ćemo ulagati u inovacije i održivi razvoj, kako bismo zadržali poziciju jedne od najatraktivnijih turističkih destinacija u regionu", kazao je.

Ljevnaić je istako i značaj podrške od strane ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske i ministra Denisa Šulića.

"Posebnu zahvalnost dugujemo ministru Denisu Šuliću, koji je kroz svoj rad i podršku pokazao izuzetnu posvećenost razvoju turizma u ovom regionu. Njegovo profesionalno angažovanje je bilo ključno za realizaciju mnogih projekata na našoj planini. Ministra Šulića ne vidimo samo kao partnera, već i kao istinskog prijatelja Jahorine, čiji je doprinos u poboljšanju turističke ponude neprocjenjiv. Uz njegovu pomoć, uspjeli smo postići ambiciozne ciljeve, a uvjereni smo da ćemo u budućnosti zajedno nastaviti postavljati nove standarde u turizmu. Njegov predani rad, podrška i razumijevanje za sve naše projekte izuzetno su važni za dalji razvoj kako ljetnog, tako i zimskog turizma na Jahorini i Igrištima. Hvala mu na izvrsnoj saradnji i svim zajedničkim uspjesima koje smo ostvarili", dodao je on.

Jahorina Ultra Trail - Najmasovnije trkačko takmičenje u regionu

Jedan od najvažnijih događaja ove sezone bio je Jahorina Ultra trail, najmasovnije trkačko takmičenje u regionu, koje je tokom dva dana, 27. i 28. jula, na Jahorinu privuklo više od 5.000 posjetilaca. Takmičenje je pomjerilo granice trkačkog iskustva i okupilo učesnike iz svih dijelova svijeta. Završeno je koncertom Nikole Rokvića, čime je događaj dobio poseban pečat. Pripreme za sljedeće izdanje su već u toku, a zainteresovani se mogu prijaviti po promotivnim cijenama.

Porodični festival - Promocija zdravih životnih stilova

Poseban značaj u ovoj sezoni imao je Porodični festival, koji je okupio više od 1.000 posjetilaca iz regiona, pružajući porodicama priliku da uživaju u prirodi, ali i da slušaju predavanja eminentnih stručnjaka o zdravim životnim navikama. Ovaj događaj postao je simbol truda OC Jahorina da promovišemo zdrav način života i zajedništvo kroz boravak u prirodi.

Ekološke akcije - Očuvanje planine na prvom mjestu

Održivost i ekologija ostaju ključni prioriteti za našu planinu. Organizovana je akcija čišćenja planine, u kojoj su radnici Olimpijskog centra Jahorina zajedno sa volonterima čistili Jahorinu.

Ski centar Igrišta - Novi početak za razvoj regije

Nakon 40 godina ponovo je otvoren ski centar Igrišta u Vlasenici, čime je pokrenuta nova era razvoja ove regije.

Dok zatvaraju vrata uspješne ljetne sezone, intenzivne pripreme za zimsku sezonu već su u punom jeku. Poseban novitet je otvaranje potpuno novog ski-lifta "Trnovo", novih ski staza, jezera Prača, spajanje rasvjetom staza Poljice sa stazama Prača, koji će dodatno obogatiti našu ponudu i omogućiti skijašima još bolje iskustvo na stazi.

Pretprodaja ski-karata počinje 2. oktobra, a svi koji svoje karte kupe preko websitea OC Jahorina moći će ostvariti popust od 10 posto.