Broj jedan u SAD-u
58

Zašto Minneapolis postaje sve pristupačnija destinacija za život penzionera

A. Ć.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Prema istraživanju, američki grad Minneapolis postaje sve atraktivnija lokacija za život penzionera.
Dok Florida i dalje ostaje omiljena destinacija za penzionisanje Amerikanaca, Srednji zapad sve više privlači pažnju. Države poput Ohija i Missourija postale su popularne alternative za penzionere koji žele da sačuvaju svoj budžet, a istovremeno uživaju u kvalitetnom životu i rekreaciji na otvorenom.

Kako piše časopis Travel + Leisure, a prema istraživanju instituta za kvalitetu života - jedan od gradova koji se izdvaja u ovoj regiji je Minneapolis, poznat kao najsrećniji grad u Minnesoti.

Jedna od ključnih prednosti Minneapolisa je prilagođeno tržište rada za starije osobe. Preko 22 posto radno aktivnog stanovništva čine ljudi stariji od 65 godina, što stvara brojne mogućnosti za penzionere koji žele da nastave raditi ili se angažovati u zajednici.

Minneapolis se također može pohvaliti vrhunskim zdravstvenim sistemom sa visokom koncentracijom staračkih domova i stručnjaka. Grad je rangiran među prvih deset po kvalitetu zdravstvene zaštite, a istaknute su i usluge mentalnog zdravlja, s jednom od najnižih stopa samoubistava među starijom populacijom.

Grad je nedavno proglašen i najboljom biciklističkom zajednicom u SAD-u, sa velikim brojem biciklističkih staza i drugih vrhunskih infrastrukturnih sadržaja. Također, Minneapolis se ponosi drugim najboljim sistemom u zemlji.

Za ljubitelje vodenih sportova, Minneapolis nudi bogatstvo aktivnosti. Sa 22 jezera u metropolitanskoj oblasti i brojnim plažama, penzioneri mogu uživati u jedrenju, vožnji kajakom, pecanju ili jednostavno uživanju u prelepim pogledima na obalu.

Na vrhu liste najboljih mjesta za penzionisane nameće kao izvanredna alternativa koja kombinuje pristupačnost, kvalitet života i brojne rekreativne mogućnosti. Ako tražite savršeno mesto za penzionisanje, Minneapolis bi mogao biti prava destinacija za vas.