Mjesto iz legendi
360

Zavirite u ljepote bosanske prirode: Snimili smo iz vazduha jedno od najljepših sela u BiH

N. O.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Selo Umoljani uvršteno je na listu najljepših sela Bosne i Hercegovine, a prizori iz vazduha Studenog potoka, koji protiče kroz ovo mjesto su impresivni.

Često zaboravimo koliko je Bosna i Hercegovina bogata prirodnim ljepotama, a onda nas na to podsjete utisci stranih turista ili snimci koji postanu viralni na društvenim mrežama.

Jedan takav zabilježio je i reporter Klix.ba te prikazuje sve ljepote prirode sela Umoljani, smještenog na planini Bjelašnici. Obilježje ovog mjesta je svakako Studeni potok koji vijuga kroz dolinu, a za nju se veže i legenda zbog čega Umoljane često nazivaju "selom iz legendi".

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Legenda kaže da je aždaha, koja je imala tijelo zmije, doletjela iz kanjona Rakitnice pa je vijugajući do Umoljana iza sebe ostavila trag kojim danas teče Studeni potok. Stanovnici sela su pobjegli na obližnje brdo Pošiljak, odakle su zamolili Boga da ih spasi nemani. Njihove molitve su uslišene, a aždaha je ostala skamenjena na brdu iznad doline.

Najkraći put do potoka vodi preko Gradine, pastirskog naselja iznad Umoljana. Nakon uspona na brdo iznad izvora otvara se pogled na dolinu ispresijecanu vijugavim koritom ispunjenim hladnom planinskom vodom.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Studeni potok svoj put završava u kanjonu Rakitnice, gdje formira nekoliko stotina metara visoki vodopad, koji mogu vidjeti oni najsmjeliji i najspretniji.

Upravo su Umoljani mjesto odakle planinari započinju svoje avanture te istraživanje planinskih staza koje vode prema Lukomiru ili čak kanjonu Rakitnice.