Istanbulska ljepotica
23

Živi muzej i jedna od najstarijih shopping destinacija: Evo šta trebate znati o Kapali čaršiji

I. B.
Kapali čaršija/Grand Bazaar
Kapali čaršija/Grand Bazaar
Sa historijom starom više od pet vijekova, Grand Bazaar ili Kapali čaršija spada među najznačajnije kulturno naslijeđe Istanbula. To je jedan od najstarijih i najvećih bazara na svijetu, s gostionama, kafićima i trgovinama, kojeg godišnje posjete na desetine miliona ljudi.

Tokom šest dana u sedmici, koliko je otvorena, Kapali čaršija dočekuje na hiljade posjetilaca koji, kako zbog posla tako i zbog samog turističkog obilaska i znatiželje, dolaze da posjete zanatske radionice ili kupe ručno rađene, autentične i luksuzne proizvode, od nakita preko svilenih tkanina do tepiha.

Živo ljudsko blago Kapali čaršije

Kapali čaršija, odnosno Grand Bazaar, smještena je na historijskom poluotoku između naselja Nuruosmanije, Mercan i Beyazıt, a podignuta je 1461. godine kako bi ostvarila prihod za Aja Sofiju.

Njen kompleks obuhvata 22 kapije pokrivene ravnim krovovima sa kupolama. Njenu unutrašnjost čine ulice, kojih u okviru čaršije ima više od 60, a koje su dobile nazive po zanatlijama koji su u njima radili - zlatarima, fesarima, ćilimarima, ali i brojnim drugim.

Izgrađena na površini od 45.000 m² sa svojom 563-godišnjom historijom, ovaj masivni kompleks je živi muzej i jedna od najživopisnijih lokacija u Istanbulu. Sa 3.600 prodavnica, bazar je otvoren od 8:30 do 19:30 ljeti, dok zimi radi pola sata kraće - do 19 sati.

Kapali čaršija/Grand Bazaar
Kapali čaršija/Grand Bazaar

Tamo ćete pronaći izložene razne zanate i proizvode, uključujući tekstil, kožne predmete i tepihe. Ipak, bazar je također poznat po svojoj ulozi "inkubatora" zanatlija i stoljetnoj tradiciji majstora-šegrta, a posebno u nakitu i drugim turskim rukotvorinama kao što su ornamentika i kaligrafija.

Zanatlije bi ulazile u Kapali čaršiju kao šegrti, postajali kalfe tokom godina i na kraju bi nastavili u svom odabranom zanatu kao majstori, odgajajući desetine svojih šegrta. Ove zanatlije se smatraju "živim ljudskim blagom Velikog bazara".

Lokacija poznata iz mnogih filmova, i ne samo turskih

Pored stalnih zanatlija i rukotvorina koje se prodaju unutar njenih kapija, Kapali čaršija se odlikuje svojom labirintskom strukturom. Lako se izgubiti u prostranstvu bazara i njegovih mnogobrojnih hodnika i prolaza, ali je jednako lako i zadržati se u prodavnicama, gdje će vas dočekati ljubazni prodavači i zanatlije, nudeći posjetiteljima šolje čaja ili turske kafe.

Još jedan aspekt Velikog bazara je njegova kultura pregovaranja – nepisano pravilo je da se cjenkate i da se prva cijena uvijek može sniziti.

Kapali čaršija/Grand Bazaar
Kapali čaršija/Grand Bazaar

Kao simbol Istanbula, Kapali čaršija je istaknuta i u brojnim filmovima i televizijskim serijama, i to ne samo onim koji dolaze iz ove zemlje. U filmu "From Russia with Love" iz 1963. Sean Connery luta čaršijom u ulozi britanskog agenta Jamesa Bonda, dok u "Skyfallu", objavljenom 2012. Daniel Craig, kao Bond, prelazi krov čaršije na motociklu. U špijunskom filmu "Argo", Ben Affleck posjećuje Kapali čaršiju, baš kao i Russell Crowe u filmu" Last Hope" iz 2014.

Najnovije pojavljivanje bazara je u seriji "Veil" iz 2024. detektivskom trileru u kojem u glavnoj ulozi glumi Emmyjem nagrađivana Elisabeth Moss.

Naravno, treba imati na umu da je ova slavna pijaca poznata i po svojim historijskim restoranima. Stoga, ukoliko je posjetite, ne propustite da u ovim objektima probate neka od tradicionalnih istanbulskih jela ili posjetite autentične kafiće i slastičarne koje se nalaze među trgovinama Kapali čaršije, a koja će vam pružiti iskustvo za pamćenje.