Između otoka
55

Znate li da Jadransko more ima svoj "Bermudski trokut": Kod Visa su nestajali brodovi, avioni...

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Na području između otoka Jabuke, Brusnika i dijela komiške uvale u viškom akvatorju događaju se čudne stvar. Naime, na tom području kompas prestaje raditi, a instrumenti postaju beskorisni te brodovi postaju bez orijentacije.

Ovo područje nazivaju jadranskim "Bermudskim tokutom", a ovdje su se u prošlosti dešavale pomorske nesreće i nestanak brodova. Ovaj akvatori stariji ribari su nazivali Vulkanski trokut jer se zbog magnetskih stijena kompasi potpuno "polude". Ovdje je pronađeno osam brodskih i jedna avionska olupina.

Za ovaj tzv. jadranski "Bermudski trokut" znalo se još u 18. stoljeću kada je talijanski putopisac Alberto Fortis zapisao da plovidba tim područjem može biti vrlo opasna.

U ovom trokutu najmističniji je otok Jabuka, a odavnina se o ovom otoku u Komiži prepričavale legende. Ovo područje najbolje je istražila bivša JNA, ali rezultate svojih radnji čuvala je u tajnosti.

Također, zanimljivo je da je prije nešto više od 30 godina legendarni istraživač podmorja Jacques Cousteau želio istražiti viški akvatorij, kao i područje oko zloglasnog trokuta. Međutim, nikada se nije upustio u istraživanja jer mu je to zabranila Jugoslavenska ratna mornarica.