Specifičana država
27

Znate li da je Turkmenistan jedna od najzatvorenijih država: U glavnom gradu možete dobiti kaznu za prljav auto

N. C.
Ašgabat (Foto: Shutterstock)
Ašgabat (Foto: Shutterstock)
Turkmenistan je jedna od najzatvorenijih zemalja svijeta, a to ima duboke korijene u političkoj historiji zemlje.

Putovanja u ovu azijsku zemlju su pod strogom kontrolom vlade, a putnici teško dobijaju vize za ulazak. Također, i stanovnicima Turkmenistana su ograničena putovanja izvan zemlje.

U zemlju ne mogu uči blogere, influenseri ni novinari, a u zemlju na dnevnoj bazi može uči samo dvadeset stranih državljana.

Poznat po svojoj autokratskoj vladi i velikim rezervama gasa, Turkmenistan je bio prostor stabilnosti u nemirnoj centralnoj Aziji.

[TIKTOK]7379189345560923425[/TIKTOK]

Uprkos bogatstvu gasa, veliki dio stanovništva živi u siromaštvu. Nakon sticanja nezavisnosti od Sovjetskog Saveza 1991. godine, zemlja je ušla u period izolacije koji je tek nedavno počeo da se završava.

Turkmenistan proizvodi otprilike 70 milijardi kubnih metara prirodnog gasa svake godine, a oko dvije trećine njegovog izvoza ide ruskom gasnom monopolu Gazprom.

Vlada ima apsolutni monopol nad medijima. Reporteri bez granica su Turkmenistan nazvali "crnom rupom koja se stalno širi". Strane vijesti i opozicione web stranice su blokirane, a međunarodne društvene mreže često su nedostupne.

Glavni grad Turkmenistana je Ašgabat, a poznat je još kao "mrtvi grad". Također, Ašgabat često nazivaju bijelim gradom jer se sve nove zgrade od 2000. godine naovamo grade od bijelog mramora.

Ulice Ašgabata (Foto: Shutterstock)
Ulice Ašgabata (Foto: Shutterstock)

Turkemnistanski glavni grad drži rekord za najveću koncentraciju zgrada od bijelog mramora u svijetu. Nedavno je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda kao grad sa najviše građevina izrađenih od bijelog mramora.

Zanimljivo je da su većina automobila na cesti bijele boje, a dozvoljena je još samo siva boja. Ovo nije slučajno. Još 2018. godine donesen je pravilnik prema kojem je vožnja u crnim i jarko obojenim automobilima zabranjena.

Također, ovdje možete dobiti i kaznu ukoliko vam je automobil prljav, a nakon kiše imate 24 sata da operete auto da ne biste dobili kaznu.