Kulturna baština
34

Znate li za spomenik u selu Smrike kod Novog Travnika i šta on simbolizira?

A. Ć.
Foto:  Boris Trogrančić
Foto: Boris Trogrančić
Središnja Bosna i Hercegovina često ostaje zapostavljena u fotografskim putovanjima, iako skriva predivne prizore, prirodne ljepote i bogatu kulturnu baštinu.

Jedan od dragulja kulture i historije, Nacionalni spomenik smješten u selu Smrike, nedaleko od Novog Travnika, ponosno simbolizira sjećanje na žrtve fašizma iz Drugog svjetskog rata, a fotografije ove lokacije napravio je Boris Trogrančić.

Ovaj impozantan spomenik, izgrađen 1975. godine prema nacrtu renomiranog arhitekte Bogdana Bogdanovića, sastoji se od dvanaest skulptura visokih dva metra.

Foto: Boris Trogrančić
Foto: Boris Trogrančić

Svaka skulptura predstavlja čuvara, simbolizirajući vječnu zaštitu i sjećanje na one koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma. Smješten na prostranoj visoravni, spomenik je okružen prirodom, koja dodatno naglašava njegovu ljepotu i značaj.

Iako je spomenik pomalo izoliran, njegova lokacija doprinosi posebnom doživljaju i tišini, koja je idealna za razmišljanje i refleksiju.

Foto: Boris Trogrančić
Foto: Boris Trogrančić

Nekropola žrtvama fašizma u Novom Travniku jedan je od dvadeset i jednog spomenika koje je dizajnirao Bogdanović širom bivše Jugoslavije. Među najpoznatijim su svakako jasenovački cvijet i partizansko groblje u Mostaru.

Prvobitno, spomenik se sastojao od dvadeset skulptura, a danas ih je ostalo četiri, koji zauvijek ostaju na ovom mjestu, čuvajući uspomenu na hrabrost i žrtvu. Ovaj spomenik nije samo arhitektonski uradak, već i mjesto koje poziva na poštovanje i sjećanje.

Smrike su mjesto gdje historija susreće prirodu, a sjećanje na žrtve fašizma ostaje trajno prisutno.