Donosimo vam recept
44

Da li ste ikada probali lažnu ili jalan dolmu? Tradicionalno jelo koje su spremale naše nane

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Tradicionalnoj bosanskoj kuhinji rijetko ko će odoljeti, a osim pita koje su neizostavne izdvajaju se i mnogobrojne vrste "jela na kašiku".

Sarme, dolme i japraci su jela koja potječu iz Osmanskog carstva. Godinama ova jela su se uvriježila i na našim soframa te su postala sastavni dio tradicionalne bosanske kuhinje.

I dok su sarme, japraci i druga jela vrlo poznata i svakodnevna na trpezama i danas. Postoje i ona tradicionalna jela koja su vremenom iščezla odnosno danas se vrlo rijetko prave. Takvo jelo je i jalan dolma.

Jalan dolmu, Turci zovu "yalangi", što u prevodu znači "lažno", upravo iz razloga jer ne sadrži meso.

Potrebni sastojci:

  • 40 listova vinove loze

  • šolja riže

  • peršuna

  • luka

  • pola šolje svježe nane

  • tri kašike ulja

  • so i biber

Način pripreme:

Listove loze prokuhati u vrućoj vodi. Na ulju propržiti rižu, u nju dodati luk i pržiti dok ne omekša. Dodati nasjeckani peršun i nanu, te preliti šoljom vode. Nakon što provri, isključiti, ostaviti na vrućem kolu da riža upije vodu. Posoliti i pobiberiti po želji. Nadjev i listove ohladiti, a potom ih filovati.

Za filovanje je važno ne stavljati veliku količinu nadjeva u listove te čvrsto zamotati da dolmice ne bi pucale i razmotavale se. Potom staviti u šerpu i pustiti da provri i odmah smanjiti na blagu vatru. Kuhati maksimalno 45 minuta.